Ismét légtérzár van Délnyugat-Európában

2010.05.08. 17:32
A zárlat egyelőre francia, portugál, és spanyol légikikötőket érint. Szombaton a naponta megszokott 30 ezer légijárat helyett csak körülbelül 25 ezer közlekedik.

Az Izlandról érkező újabb vulkáni hamufelhő miatt szombaton ismét ideiglenesen lezártak egyes európai repülőtereket. Az európai légi biztonsági szervezet, az Eurocontrol szerint a zárlat egyelőre francia, portugál, és spanyol légikikötőket érint.

Szombaton a naponta megszokott 30 ezer légijárat helyett csak körülbelül 25 ezer közlekedik, Magyarországon azonban egy járatot sem töröltek eddig. Az előrejelzések szerint a hamufelhő vasárnapra Olaszország felé sodródhat.

A csütörtökön ismét aktivizálódott izlandi vulkán, az Eyjafjallajökull némi szünet után most lávát nem, de újabb hamufelhőt lövell ki magából, amely szombaton reggelre elérte Európát. Portugália és Spanyolország északi részén, valamint Dél-Franciaországban okozott fennakadásokat a légiközlekedésben.

A hétkilométeres magasságig emelkedő hamufelhő miatt a spanyol légügyi hatóságok tájékoztatása szerint szombaton, helyi idő szerint este hat óráig 15 repülőteret tartanak zárva Spanyolország északi részén. A spanyol közlekedési miniszter, Jose Blanco szerint a zárlatot szombat éjfélig kiterjeszthetik, és összesen 20 repülőteret is érinthet.

A nap folyamán 4974 járat volt tervbe véve, s ebből 14 óráig 673-at töröltek. Spanyolország északnyugati része, azaz az atlanti oldal délelőtt zárva volt a légi közlekedés elől, a nemzeti légitársaság, az Iberia minden odairányuló járatát törölték. Zárva van a barcelonai reptér is.

Franciaországban nem tudni, hogy a hamufelhő eloszlik-e szerdáig az ország légteréből. Akkor a kezdődő Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál miatt várhatóan privát gépek százai lepik el a Riviérát a nizzai reptérre tartva. Portugáliában a légi irányítók szombat déltől fokozatosan enyhítik az elrendelt légtérzárlatot.

A geológusok egyelőre nem tudják, meddig marad aktív az izlandi tűzhányó. A vulkán közeléből körülbelül 60 ember menekítettek ki otthonaikból. A Londoni Meteorológiai Intézet előrejelzése szerint szombatról vasárnapra a vulkáni hamufelhő Spanyolország északi részein át egészen a Földközi tengerig és Olaszországig terjedhet.

Három hete az izlandi vulkán hamufelhője 11 kilométeres magasságig emelkedve terjedt szét Európa fölött. A természeti jelenség miatt hosszú napokig sok európai országban légtérzárlatot rendeltek el.

A II. világháború óta nem tapasztalt mértékű légiközlekedési fennakadások világszerte befolyásolták a légiközlekedést. Körülbelül százezer repülőjáratot töröltek, ami 8 milliónál is több utast érintett.

Az újabb, Izlandról érkező hamufelhő miatt Magyarországon egy járatot sem kellett törölni eddig - mondta szombat délután Szilágyi Károly, a Budapest Airport kommunikációs vezetője.  • Hírek
  • Hírek