Konrád
4 °C
17 °C

Megmérgezik az afgán lányokat, csak azért, mert iskolába járnak

2010.05.11. 12:03
30 diáklány került kórházba Észak-Afganisztánban, miután gyaníthatóan mérgező gázt lélegeztek be iskolájukban.

Ez már az ötödik hasonló eset volt egy hónapon belül az ázsiai országban.

A kunduzi kórház vezetője szerint az iskola közelében ismeretlen anyagot permeteztek a levegőbe, s ennek következtében 30 iskolás kórházba került. "Újabb és újabb sérültek jönnek. Nem ismerjük az áldozatok pontos számát, sokan lehetnek. Az eset hasonló ahhoz, ami Kabulban és Kunduzban történt múlt héten" - mondta Humajún Hamos.

Az elmúlt néhány hétben három gáztámadás történt már Kunduzban, Kabulban pedig a múlt héten 22 gyermek és három tanár betegedett meg egy hasonló iskolai mérgezés következtében.

Egyelőre nem tudni, hogy ki a felelős a támadásokért. Hivatalos források eddig a tálibokat vádolták a diáklányok megmérgezésével, de az iszlamista szervezet egyik szóvivője múlt héten elítélte az akciókat, és tagadta, hogy csoportjának bármi köze lenne a gáztámadásokhoz.

A gázból vett mintákat a múlt héten külföldre küldték azonosításra, de egyelőre még nem érkezett vissza az eredmény.

A gyanú azért terelődött a tálibokra, mivel 1996 és 2001 közötti afganisztáni uralmuk idején megtiltották a lányoknak az iskolába járást, és az általuk uralt vidékeken a leányiskolák ma is zárva vannak. Emellett sok tanárt megfenyegettek, több iskoláslányt pedig leöntöttek savval.

A lányiskolákat ért gáztámadások száma növekedett az elmúlt év óta. A legtöbb esetben az áldozatok édes illatot éreztek, majd szédültek és hánytak. Egyik mérgezési eset sem bizonyult azonban végzetesnek.