Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Szibériai bányarobbanás: leállították a mentést

2010.05.14. 11:04
Már csak 18 kilométernyi vájat átkutatása volna hátra, de kevés az oxigén és sok a metán a Raszpadszkaja szénbányában, ahol a hétvégi katasztrófa után 24 bányászt tartanak eltűntként számon továbbra is. Eddig 66 halottat hoztak felszínre.

Leállították a mentési munkálatokat péntekre virradó éjjel a szibériai Raszpadszkaja bányában, ahol a múlt hét végén történt több robbanás. Az eltűntek keresését az orosz hatóságok szerint csak egy hét múlva újíthatják fel. Csütörtökön a bányamentők egy része a tüzek oltására összpontosított, késő este azonban ki kellett vonni őket a bányából.

Pavel Plat, a rendkívüli helyzetek minisztériumának katonai szakértője elmondta: a bányamentők életének védelmében kellett így dönteni, s most előbb kiszellőztetik a bányát és eloltják a tüzeket.

A munkák leállításakor a bányamentők már túl voltak több mint 300 kilométernyi vájat átkutatásán, és már csak 18 kilométer átkutatása van hátra. Éppen ezen a részen maradt az omlás alatt az a 24 bányász, akiknek a sorsa még ismeretlen, de kimentésükre a remény elenyésző, és a mentők munkájához nem elég az oxigén. A metángáz szintje a helyszínen 7 százalék, és a bányászoknak elvben már 2 százaléknál abba kell hagyniuk a munkát.

A munka beszüntetéséig a mentők a tüzeket oltották, amelyek még mindig 12 szakaszon dúlnak. Az oltáshoz fecskendőket és különleges szivattyúkat használtak. A tervek szerint a továbbiakban a Hladon 114B-2 reagenssel folytatják az oltást, Moszkvából az éjszaka három tonnányi érkezett a helyszínre.

A Hladont zárt terekben alkalmazzák tűzoltásra, mivel megköti a levegőből az oxigént. Ez volt a Nyerpa tengeralattjáró tűzoltó tartályaiban is, amikor a hajó próbaútján baleset történt és húsznál több ember életét vesztette 2008 őszén. A Hladon ugyan nem nagyon mérgező, de az oxigén lekötésével halált okozhat megfelelő védőberendezés hiányában.

A bányából péntek reggelig 66 halálos áldozat holttestét hozták a felszínre, további 24 bányászt továbbra is eltűntként tartanak számon. A kórházban lévő sérültek közül már senki nincs életveszélyben.

A Raszpadszkaja bányából - amely a Novokuznyeck közeli Mezsdurecsenszk város térségében található - tavaly 10,6 millió tonna feketeszenet hoztak felszínre, ami az Oroszországban bányászott kokszolható szén 11-12 százalékának felel meg. A bánya egyebek között a novolipecki és a magnyitogorszki fémipari kombinátokat látja el szénnel a jelentős kohászati központnak számító Kuznyecki-medencében.