Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Izrael kitiltotta Chomskyt Ciszjordániából

2010.05.16. 21:48

Megtiltotta Izrael, hogy országa és Ciszjordánia területére lépjen a világhírű amerikai nyelvész és politikai aktivista, Noam Chomsky, aki egy palesztin egyetemen tartott volna előadást.

Chomsky hétfőn beszélt volna a Rámalláh közelében lévő Bir Zeit egyetem hallgatói és tanárai előtt. "A lányommal és két régi barátommal akartam belépni Ciszjordániába, szabályosan bejelentkeztünk a határállomáson, ahol félrevontak, és kihallgattak, mert nagyon érdeklődtek utánam" - mesélte az amerikai egyetem, a Massachusetts Institute of Technology tanára az izraeli Channel 10 tévének Jordániából adott interjújában.

Chomsky azt mondta, a határőrök nagyon udvariasak voltak, és nem csináltak titkot abból, hogy az izraeli belügyminisztérium utasítását hajtják végre. Chomsky szerint a beszélgetés végén közölték vele, nem léphet be, mert a kormány "nem szereti az olyan dolgokat, amiket mond, és azt sem tetszik a kormánynak, hogy csak a palesztin egyetemen tart előadást, izraeli egyetemen pedig nem".

"Megkérdeztem tőlük: találnak-e egyetlen kormányt is a világban, amely kedveli a mondandóimat?" - közölte Chomsky. Az izraeli belügyminisztérium egyelőre nem kommentálta a történteket. Musztafa Barghuti palesztin politikus, aki meghívta Chomskyt, azt állította, hogy az amerikai professzort öt órán át faggatták a határállomáson, és
a kitiltás "ékes bizonyítéka annak, hogy Izrael a szólásszabadság ellensége".

A 81 éves Chomsky, aki rendszerbírálataival és az amerikai kormány külpolitikájának kritikáival lett ismert, többször is felszólalt a palesztin területek izraeli megszállása ellen.  • Vennék
  • Hírek