Nóra, Lili
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Lezárták Észak-Írország légterét

2010.05.16. 08:03
Ideiglenesen lezárták vasárnap hajnalban Észak-Írország légterének egy részét az izlandi hamufelhő miatt - jelentette be a brit légügyi hatóság, hozzátéve, hogy Nagy-Britannia más részein egyelőre nem kellett repülési korlátozásokat bevezetni.

A brit Nemzeti Légiforgalmi Szolgálatok tájékoztatása szerint a helyi idő szerint hajnali egykor életbe lépett lezárás ellenére továbbra is működik a belfasti nemzetközi repülőtér, valamint az ír főváros, Dublin légikikötője. Nagy sűrűségű vulkáni hamufelhő terült szét Észak-Írország fölött - áll a NATS közleményében, amely szerint a brit polgári repülésügyi hatóság átmeneti repülési tilalmat rendelt el a térségben.

A brit közlekedési minisztérium már szombaton figyelmeztetett, hogy a meteorológiai előrejelzések alapján részleges lezárások várhatók a brit légtérben. A szakminisztérium szerint az esetleges brit légtérzárlat keddig tarthat, és Nagy-Britannia főbb repülőtereit - közte a London környéki légi kikötőket - is érintheti. A NATS vasárnapi közleménye szerint azonban az ország más részein egyelőre nem szükséges repülési korlátozást elrendelni.

Az izlandi Eyjafjallajökull tűzhányó április 14-én tört ki, és hamufelhője 11 kilométeres magasságig emelkedve szétterjedt Európa nagy része felett. A természeti jelenség miatt napokig tartó légtérzárlatot rendeltek el több európai országban, mivel a szakemberek szerint a hamufelhő veszélyezteti a repülőgépek hajtóműveit és a pilóták tájékozódását. Az egyes európai országok légtereiben azóta is több alkalommal kellett korlátozásokat bevezetni az újabb hamukilövellések miatt.