Auguszta
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Fico párbeszédet követel

2010.05.18. 12:36 Módosítva: 2010.05.18. 14:52
Pozsony felszólította Budapestet, hogy haladéktalanul kezdjenek párbeszédet a szomszédos országbeli magyarok kettős állampolgárságát érintő törvényjavaslatról. Fico nagyon kemény ellenlépést helyezett kilátásba. Orbán Viktor szerint nem szabad felülni a provokációnak.

A szlovák nemzetbiztonsági tanács keddi ülése után Robert Fico miniszterelnök bejelentette, hogy a magyar lépést súlyos beavatkozásnak tekinti Szlovákia belügyeibe, amelyre Pozsonynak határozott választ kell adnia.

Pozsony azt követeli, hogy azonnal üljön össze a nemzeti kisebbségekkel foglalkozó szlovák-magyar vegyes bizottság. Ha Budapest erre nem ad 24 órán belül választ, Pozsony további diplomácia lépéseket tesz, s kezdeményezni fog egy legfelsőbb szintű találkozót is.

Fico bejelentette: kérésére szerdán elmarad a szlovák parlament ünnepi ülése, amellyel a törvényhozás ebben a választási időszakban befejezte volna a munkáját. A kormányfő szerint a parlament így készen fog állni arra, hogy rugalmasan reagálhasson a fejleményekre.

"Folyamatosan figyelni fogjuk a tárgyalásokat (a magyar parlamentben)" - jelentette ki Fico. Hozzátette: Peter Weiss, a konzultációra hazahívott budapesti szlovák nagykövet már visszatért állomáshelyére, hogy a helyszínen követhesse a dolgok alakulását.

Ha az Országgyűlés elfogadja a kettős állampolgárságról szóló törvényt, a szlovák parlament azonnal válaszintézkedéseket foganatosít. "Készen állunk a nagyon kemény ellentámadásra" - szögezte le Fico. Hozzátette: a szlovák kormány a szükséges törvénymódosítások első elképzeléseit már meg is vitatta.

"Előnyben részesítjük azonban a felvilágosítást és a konzultációkat, amit Magyarországnak kellett volna elsőként megtennie a törvénymódosítás beterjesztése előtt" - fejtette ki a miniszterelnök. Bizonyos problémának nevezte, hogy Magyarországon a választások után még nem állt fel az új kormány.

Kérdésre válaszolva azt mondta: pillanatnyilag nem látja értelmét a rendkívüli parlamenti ülésnek, ahogy azt a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) követeli, mert a magyar jogszabály még nincs elfogadva, így nincs miről tárgyalnia a pozsonyi törvényhozásnak.

Orbán Viktor keddi sajtótájékoztatóján úgy reagált Fico szavaira, hogy szerinte a szlovákiai választások miatt provokálják Magyarországot, aminek nem szabad felülni. Azt mondta, jelenleg ügyvezető kormány irányítja Magyarországot, az új kormány várhatóan a jövő hét végén alakul meg, addig nem tudnak lépéseket tenni, akkor viszont megkezdik a diplomáciai munkát. A leendő miniszterektől egységes viselkedést kért.

Úgy véli, kockázatos lenne kívülről beleavatkozni a szlovákiai választási kampányba, főleg, hogy ennek a magyarok szenvedő alanyai, de az új szlovák kormány megalakulása után felveszik a kapcsolatot. Beszélt arról is, hogy álszentség lett volna a kettős állampolgárságról szóló törvényjavaslat benyújtásával várni a szlovákiai választások végéig, mert a szlovák kormány hangvételén nem változtatott volna semmit, amúgy is durva kampány zajlott volna.

Miroslav Lajcák külügyminiszter közölte: a szlovák álláspontról hétfőn tájékoztatta az Európai Unió Pozsonyban akkreditált diplomatáit, s hasonló tájékoztatót készül tartani a többi ország diplomatái számára is.

A külügyminisztérium beadványt készít Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa számára, míg a kormányfő José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét fogja tájékoztatni. Fico nem zárta ki, hogy szükség esetén újra összehívja a nemzetbiztonsági tanácsot.

A hivatalos pozsonyi álláspont szerint a szlovákiai magyarok esetleges kettős állampolgársága Szlovákia számára "nemzetbiztonsági kockázat", ezért megfelelő válaszintézkedésekre van szükség. Fico korábbi nyilatkozataiban jelezte: Szlovákia kemény választ fog adni Budapest lépésére, s kilátásba helyezte az alkotmány módosítását is, amely kimondaná: az a szlovák polgár, aki önként felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot.