Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Halálra ítéltek hat szomáliai kalózt

2010.05.18. 17:45

Egy jemeni bíróság halálra ítélt hat szomáliai kalózt, akik tavaly áprilisban eltérítettek egy jemeni kőolajszállító tartályhajót - közölte kedden az arab ország védelmi minisztériuma. A támadásban a legénység egy tagja életét vesztette, egy másik eltűnt, négy pedig megsebesült.

Hat másik kalózt tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítéltek. Az elítélt tengeri rablóknak 2 millió jemeni riál (9200 dollár) kártérítést kell fizetniük az általuk eltérített hajó, a Quana tulajdonosának, a Masafi Aden nevű cégnek.

A védelmi minisztérium weboldala szerint Masafi Adennek ugyanakkor szintén kártérítésben kell részesítenie a jemeni áldozatok hozzátartozóit. A elmúlt hónapokban elszaporodtak a szomáliai kalózok támadásai, közölték tengerhajózási tisztségviselők. Tevékenységük - válaszul a megfékezésükre irányuló nemzetközi erőfeszítésekre - egyre nagyobb területekre terjed ki.

A tengeri rablók az elmúlt években több tízmillió dollár váltságdíjat szedtek áldozataiktól, miután számos hajót eltérítettek az Indiai-óceánon és a stratégiai Ádeni-öbölben, amelyen a világ által felhasznált nyersolaj 7 százaléka áthalad.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!