Károly, Karola
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Megtartotta első ülését az új brit parlament

2010.05.18. 20:06

Megtartotta első ülését kedden az új brit parlament. A hivatalos alakuló ülés ugyan szerdán lesz, amikor a május 6-án megválasztott alsóházi képviselők leteszik esküjüket, a törvényhozók azonban már kedden összeültek, hogy megválasszák a ház elnökét. Jóllehet nem egyöntetű támogatással, de ismét a konzervatív párti John Bercow lett közfelkiáltással a házelnök.

Az ügy külön érdekessége, hogy bár a brit politikai szokásjog alapján az alsóház elnöki tisztségét betöltő képviselő ellenében egyik párt sem indít jelöltet az adott választókörzetben, az idén az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) egyik prominens tagja, Nigel Farage indult Bercow ellen a Buckinghamshire grófságbeli képviselői helyért, ám alulmaradt.

Farage-on még az sem segített, hogy a választások napján kis híján életét vesztette, amikor a párt kampánytranszparensét vontató kisrepülőgép - amelyen a politikus utasként tartózkodott - a földnek csapódott. Farage-t - akinek pártja ki akarja vezetni Nagy-Britanniát az EU-ból - súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

Az új brit kormány már a parlament hivatalos szerdai megalakulása előtt egy héttel összeállt, mégpedig a Konzervatív Párt és a Liberális Demokraták koalíciójával. Az egypárti kormányok létrejöttének kedvező brit parlamentáris berendezkedésben a II. világháború óta nem volt példa koalíciós kormányra, ám most egyik párt sem szerzett abszolút többséget az alsóházban, és a legnagyobb frakciót adó konzervatívok a liberálisokkal együtt alakítottak kormányt.

A keddi házelnökválasztó ülésen első ízben ült a kormányoldalon David Cameron konzervatív miniszterelnök; mellette foglalt helyet Nick Clegg, a Liberális Demokraták első embere, aki miniszterelnök-helyettesi tisztséget kapott az új kormányban. A Munkáspárt tizenhárom évi kormányzás után elvesztette parlamenti többségét, és a második helyre szorult a konzervatívok mögött.