Zsófia
17 °C
21 °C

Forradalmi változást ígér a brit kormány

2010.05.19. 17:55
A hatalomgyakorlás forradalmi átalakítását, a hatalmi jogkörök decentralizálását és a feleslegesnek ítélt törvények megszüntetését ígérte szerdán a brit kormány, beleszólást engedve ez utóbbiba a választóknak.

Nick Clegg miniszterelnök-helyettes, aki a Liberális Demokratákat képviseli az új konzervatív-liberális brit kormánykoalícióban, szerdai programismertető beszédében kijelentette: a cél az, hogy "az államnak jóval kisebb ellenőrzése legyen az állampolgár felett, és az állampolgárnak jóval nagyobb ellenőrzése legyen az állam felett".

Ennek jegyében a kormány megszünteti "az állampolgárok utáni kémkedés kultúráját", mivel "felháborító", hogy a hatalom eddig eleve azt feltételezte törvénytisztelő emberekről, hogy van titkolnivalójuk - mondta a liberális vezető. Clegg szerint az új kormány a forradalmi terveinek keretében, az első intézkedések egyikeként törli a személyi igazolvány bevezetésének tervét, amelyet az előző, munkáspárti kormány fogadott el.

Nagy-Britanniában a II. világháború idején kötelező volt a személyi igazolvány, de a rendszert nem sokkal később eltörölték. Az utóbbi több mint fél évszázadban a jogosítvány vált a fő személyazonosító okmánnyá, de a fényképes vezetői engedély is csak az utóbbi néhány év terméke; azelőtt nem volt fotó a jogosítványban sem. Akinek nincs jogosítványa, az hitelkártyával vagy névre szóló közműszámlával, esetleg útlevéllel igazolhatja magát.

Brit polgárjogi szervezetek erőteljesen bírálták az előző kormány terveit a személyi igazolvány visszaállítására, mondván: a program végrehajtásához szükséges hatalmas adatbázis minden eddiginél nagyobb betekintést engedne az állampolgárok életébe a kormánynak anélkül, hogy hathatós segítséget adna a terrorizmus elleni harchoz.

A május eleji választásokig hatalmon volt munkáspárti kormány a terror elleni fellépéssel érvelt a személyazonosító okmány újbóli bevezetése mellett. Clegg szerdai beszédében közölte: az új kormány leállítja a biometrikus adathordozóval ellátott "második generációs" útlevelek bevezetésének előkészületeit is, ok nélkül nem fogja nyilvántartani az állampolgárok internet- és email-adatait, megfelelő szabályozást léptet életbe a zártláncú kamerák felvételeinek kezelésére, és korlátozza az "ártatlan emberektől" vett DNS-minták tárolását.

Clegg kijelentette: a kormány megteremti a korruptnak bizonyuló alsóházi képviselők visszahívásának lehetőségét, felülvizsgálja a rágalmazási törvényeket a szólásszabadság nagyobb védelme végett, és általában is "rendet vág" a büntető jogszabályok körében, kikérve a választók véleményét is arról, hogy mely törvények szűnjenek meg.

A politikus szerint az előző kormány "megszállott törvénygyártása" során több ezernyi új bűncselekményfajta keletkezett, amelyek nem tették biztonságosabbá Nagy-Britannia utcáit, viszont "bűnözőt csináltak hétköznapi emberekből". Clegg a felvázolt terveket olyan "hatalomgyakorlási forradalomnak" nevezte, amilyent szavai szerint a XIX. századi választójogi reformok óta nem látott az ország.