Szerbia Mladics-naplókat adott át Hágának

2010.05.19. 21:26

Szerbia átadta a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT) Ratko Mladics volt boszniai szerb katonai parancsnok naplóinak egy újabb, tekintélyes kötegét - jelentette szerdán a szerb sajtó. A tájékoztatás szerint a szerb rendvédelmi erők február végén találták meg a naplókat, amikor átkutatták Mladics feleségének, Bosziljkának belgrádi lakását.

A 18 könyvecske több mint 3500 oldal kézzel írt feljegyzést tartalmaz a boszniai háború idejéből (1992-1995), az azt közvetlenül megelőző, illetve a harcokat követő időkből. Az NT bizonyítékként szeretné fölhasználni őket Radován Karadzzics volt boszniai szerb vezető perében és más szerb vádlottak ellen.

"A naplók számos új, lényeges bizonyítékot tartalmaznak" - közölte Olga Kavran, az NT szóvivője, de sem ő, sem a szerb hatóságok nem árultak el részleteket arról, mi áll a feljegyzésekben. Neve elhallgatását kérő forrásból úgy tudni, Mladics a naplókban pontosan rögzítette, hogy a kérdéses időszakban kikkel találkozott, mikor mit csinált.

Azt, hogy a kézírás valóban a népirtás vádjával körözött 68 éves extábornoké, Manojlo Milanovics tábornok, Mladics valamikori jobbkeze ismerte el április végén az NT előtt.

Nem ez az első eset, hogy Mladics háborús naplói az érdeklődés középpontjába kerülnek. A Blic című belgrádi napilap annak idején részleteket közölt a Mladics-család egyik házában 2008 decemberében fellelt írásokból. Mint az akkori beszámolókból kiderült, Mladics a háború alatt rendszeresen találkozott szerbiai vezetőkkel, köztük az azóta elhunyt Szlobodan Miloseviccsel, és elintézte, hogy katonai szállítmányok érkezzenek a volt Szovjetunióból Szerbián keresztül a boszniai Szerb Köztársaságba.

Belgrádot régóta bírálják Nyugaton amiatt, hogy a szerb hatóságok még mindig nem kerítették kézre Mladicsot. A belgrádi kormány az utóbbi időben Szerbia EU-integrációjának felgyorsítása céljából nagyobb együttműködést tanúsít Hágával az extábornok ügyében.

Mladicsot népirtással és más háborús bűncselekményekkel vádolják. A vád szerint Karadzsiccsal együtt ő a fő felelős a Boszniában végrehajtott etnikai tisztogatásért.  • Hírek
  • Hírek