Melinda, Vivien
-5 °C
3 °C

A pápa szocializmust szeretne a pénzügyi rendszerben

2010.05.22. 15:40 Módosítva: 2010.05.22. 15:41
A pápa etikát és szolidaritást szorgalmazott a nemzetközi pénzügyi rendszerben, egyúttal megfeddve azokat a kormányokat, amelyek erőtlenül léptek fel a felelőtlen spekulánsokkal szemben.

Egy vatikáni tanácskozás résztvevőit fogadva XVI. Benedek szombaton kijelentette: a politikának az is a feladata, hogy ellenőrzést gyakoroljon a pénzügyek fölött. Emellett minden cselekedetet az etikának kell vezérelnie. A globalizációt a közjó szolgálatának kell irányítania, a haladás célja pedig nem más, mint a közjó szolgálata.

"A válság és azok a nehézségek, amelyeken ma a nemzetközi kapcsolatok, az államok, a társadalmak és a gazdaságok keresztülmennek, jelentős részben a bizalom és a szolidaritás hiányára vezethetők vissza - jelentette ki a katolikus egyházfő. - A lelkiismeret és az értelem etikai interakciója, úgy látszik, túl gyönge azokban a vezető politikusokban, akik, szembesülve a gyengébb államok ellen irányuló felelőtlen spekuláció újabb hullámaival, nem tudnak megfelelő döntésekkel reagálni a pénzügyi körök lépéseire."

A pápa szerint "a közjó az a cél, amely értelmet ad a haladásnak és a fejlődésnek, amelyek egyébként anyagi javak puszta termelésére korlátozódnának. Javakra persze szükség van, ám a közjó szem előtt tartása nélkül a fogyasztás, a pazarlás, a szegénység és az egyenlőtlenség nyomja rá bélyegét világunkra, ezek pedig negatív tényezők a haladás és a fejlődés szempontjából" - hangoztatta XVI. Benedek.