Pandora, Gabriella
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Könnygázzal támadták a pozsonyi melegfelvonulást

2010.05.22. 19:53 Módosítva: 2010.05.23. 00:30
Szélsőjobboldaliak támadtak könnygázzal az első szlovák melegfelvonulás résztvevőire, az egyik felszólaló EP-képviselőt kövekkel dobálták meg. A menet útvonalát gyorsan megváltoztatták, mert a rendőrség nem tudta megvédeni a felvonulókat.

Kellemetlen incidensek zavarták meg a szombaton rendezett első pozsonyi melegfelvonulást, emiatt módosítani kellett a menet útvonalát.

A német hírügynökség tudósítása szerint neonácik támadása miatt kényszerültek a felvonulás rendezői arra, hogy eltekintsenek az átvonulástól Pozsony óvárosán. Szélsőjobboldaliak könnygázzal támadtak a Hviezdoslav téren egybegyűlt melegekre és emberjogi aktivistákra, akiknek a számát a Dpa mintegy ezerre tette. Ezt követően verbálisan és tettleg is inzultálták őket.

Emiatt a rendezők lemondtak arról, hogy az eredeti tervnek megfelelően az óvároson át haladjon a szivárványparádé menete. Mint a helyi médiának elmondták, a tervezett útvonal tele volt agresszív neonácikkal, a rendőrség pedig nem tudta volna szavatolni a felvonulók  biztonságát.

Mint Ulrike Lunacek osztrák EP-képviselő (Zöldek) elmondta, a Hviezdoslav téren mondott beszéde közben egy ellentüntető kis köveket hajigált feléje, de nem találta el. Az illetőt, aki egy szélsőjobboldali szervezet tagja, a rendőrök őrizetbe vették. Ezek után a szervezők módosították a melegfelvonulás útvonalát: a résztvevők a pozsonyi belváros helyett egyenesen átvonultak a Duna túlsó partjára.

Lunacek szerint a szlovák rendőrség nem volt képes szavatolni a felvonulás résztvevőinek biztonságát. Igaz viszont, hogy sikerült megakadályoznia az ellentüntetők és a melegek közvetlen összecsapását.

Senki nem állt ki mellettük

Néhány héttel a június 12-én esedékes parlamenti választások előtt Szlovákia egyetlen neves politikusa sem volt hajlandó arra, hogy szolidaritást vállaljon a megkülönböztetésük ellen tiltakozó homoszexuálisokkal. A melegfelvonulást csak néhány nyugati nagykövetség, valamint az Európai Bizottság pozsonyi képviselete biztosította nyilvánosan a támogatásáról.

A szlovák parlament pártjai ellenzik azokat a törvényeket, amelyek lehetővé tennék meleg párok összeházasodását. A melegfelvonulás - Pozsony történetében az első - az utóbbi hetekben számos vitát, egyes politikusok részéről pedig negatív reagálásokat váltott ki.

A kisebbik kormánypárt, a nacionalista SNS pénteken a felvonulás betiltását követelte. Érvelése szerint az önkormányzatok megtilthatnak olyan rendezvényeket, amelyeknek során erőszakra vagy "illetlenségre" kerülhet sor. A szélsőjobboldali Szlovák Testvériség egyesület pedig ellenrendezvényt helyezett kilátásba Pozsonyban "A család jövőjéért, a perverzek ellen" mottóval.