Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Mladicsot holttá akarja nyilváníttatni a családja

2010.05.25. 13:21 Módosítva: 2010.05.25. 14:02
Holttá nyilváníttatná családja a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladics volt boszniai szerb katonai parancsnokot - jelentette kedden a szerb sajtó. A kormány szerint a kezdeményezés fricska a szerb hatóságoknak a család részéről.

A Mladics-család ügyvédje állítólag néhány napon belül kérni fogja egy belgrádi bíróságnál, hogy indítsák meg a holttá nyilvánítási eljárást. Bruno Vekaric, a háborús bűntettek ügyében eljáró szerb ügyészség helyettes főügyésze elmondta, a hatóságok a bíróság döntésétől - a holttá nyilvánítás esetleges megindításától - függetlenül folytatják Mladics keresését, és minden bizonnyal így tesz a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) is.

Milos Saljic belgrádi ügyvéd, a Mladics-család képviselője emlékeztetett, noha számos biztonsági szolgálat és "fejvadász" keresi Ratko Mladicsot, több mint hét éve - azóta, hogy egykori szakácsa 2003 februárjában látta a boszniai Szerb Köztársaságban - nincs semmi nyom a hollétéről, csak találgatások. A 68 éves extábornoknak ezenkívül már tíz éve is komoly gyomor- és szívpanaszai voltak, a család ezért kétli, hogy túlélhetett volna egy ilyen hosszú bujkálást - magyarázta az ügyvéd, hozzátéve, hogy a családtagoknak elegük van az örökös zaklatásból, aminek a volt tábornok miatt ki vannak téve.

Rasim Ljajic, az NT-vel való együttműködésért felelős szerbiai testület elnöke azt mondta, a család a bejelentéssel gúnyt űz a szerbiai intézményekből. Szerinte éppen azért kérik az eljárást, mert tudják, hogy Mladics él.

A szerbiai szabályozás szerint akkor lehet kezdeményezni a holttá nyilvánítást, ha az eltűnt betöltötte a 70. életévét, és több mint öt éve nincs megbízható adat a hollétéről. Mivel Mladics még nem töltötte be a hetvenet, a kérelmezőnek bizonyítania kell, hogy olyan körülmények állnak fenn, amelyek alapján kijelenthető, hogy a tábornok halott.

A szerb kormány egy neve elhallgatását kérő magas beosztású tisztségviselője elmondta a Vecernje Novosti című lapnak: a családnak nehéz lesz bizonyítania állítását, de még ha a bíróság holttá is nyilvánítaná Mladicsot, annak is csak a családra nézve lennének bizonyos vagyonjogi következményei, a hágai törvényszék eljárására nem.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek