Megszüntethetik az olajömlést a Mexikói-öbölben

2010.05.27. 16:22 Módosítva: 2010.05.27. 19:21
Csütörtökön sikerült lelassítani a minden idők legnagyobb amerikai olajkatasztrófáját okozó mélytengeri olajömlést.

Az első, optimista és hivatalosan meg nem erősített híradások szerint leállították az olajömlést a Mexikó-öbölben. Thad Allen, az amerikai parti őrség parancsnoka csütörtök reggel a New Orleans-i rádiónak még úgy nyialtkozott, hogy a British Petroleum olajtársaság erőfeszítései sikerrel jártak, és a "top kill" elnevezésű eljárással betömték az egy hónappal ezelőtt megsérült mélytengeri olajkút nyílását.

A katasztrófaelhárítást irányító parancsnok ugyanakkor hozzátette: még nem lehet biztosan kijelenteni, hogy sikerült teljesen elfojtani a nyersolaj ömlését az 1500 méteres mélységben levő kútnál. A BP még nem kommentálta a történteket, mondván hogy nem fejezték még be a munkát. A friss hírek arról szólnak, hogy az olaj még mindig ömlik a sérült kútból, bár már jóval kisebb intenzitással.

Barack Obama amerikai elnök csütörtök kora délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a kitörésgátló berendezés eltömítését célzó művelet sikere nem garantált.

A CNN Obama sajtókonferenciája alatt élő adást sugárzott a tengerfenékről: a képek szerint a szivárgás nem szűnt meg, az olaj vastag sugárban ömlött a vízbe. A hírtévé által megszólaltatott olajipari szakértő a folyamatban levő eljárás kapcsán kifejtette: a szerkezetből kiömlő folyadék megváltozott, világosbarnább színe arra utal, hogy olajjal keveredő iszap lép ki a szerkezetből. Azt mondta, egyelőre az a jó hír, hogy nincs rossz hír. Minél tovább sikerül az iszap bepumpálása, annál nagyobb az esély a szivárgás elfojtására. A szakértő szerint még nyilvánvalóan nem sikerült leküzdeni a nehéziszappal a feltörő olaj és gáz nyomását.

Top kill

A BP olajipari óriáskonszern szakemberei szerda kora délután 2 órakor (budapesti idő szerint este 8 órakor) fogtak hozzá az olajkút megjavításához, illetve a szivárgás eltömítéséhez. A BP szakemberei egy felszíni hajóból nehéziszapot juttattak le és lövelltek be egy elosztón keresztül a sérült kitörésgátló szerkezet öt bemeneti nyílása közül kettőbe. (Eredendően ennek a szerkezetnek kellett volna lezárnia a kutat az április 20-i platformrobbanáskor, ez azonban nem történt meg, és a berendezést később sem sikerült aktiválni a mélytengeri robotokkal.)

Ha teljesen sikerül elállítani a szivárgást, akkor a folyamat végén cementtel töltik ki a szerkezetet, végleg eltömítve azt. Ha a nehéziszap nem elegendő, akkor egy újabb eljárással szilárd anyagokat – egyebek között autógumidarabokat és rendkívüli keménységű golflabdákat – juttatnak be a szerkezetbe az olaj áramlásának lelassítására.

Eddig több mint 7 millió gallon (26,5 millió liter) nyersolaj ömlött ki a kútból. Becslések szerint a felszíni olajfolt nagysága 75 ezer négyzetkilométer, és Louisiana több mint 110 kilométeres parti szakaszát érte el a sűrű szennyeződés. A CNN jelentése szerint ez minden idők legnagyobb amerikai olajkatasztrófája, súlyosabb az Exxon Valdez tartályhajó baleseténél is.

A kárelhárításban 1300 vízi jármű vesz részt, a szövetségi hatóságok 140 ezer négyzetkilométernyi vízfelületet zártak le a halászat elől.

A parti őrség közlése szerint Louisiana állam partjainál, a Breton-szorosból visszarendelték a tisztításban segédkező 125 halászhajót, miután három különböző hajón dolgozó négy munkásnál egészségi gondok jelentkeztek, émelygésre, szédülésre, fej- és mellkasi fájdalmakra panaszkodtak.

A közvélemény elégedetlen

Az amerikai közvélemény nagyobb része szerint az Obama-kormány gyenge teljesítményt nyújt a Mexikó-öbölben történt olajkatasztrófa kezelésében, derült ki a USA Today által csütörtökön közölt közvélemény-kutatásból.

A Gallup friss felmérése szerint a felnőttek 60 százaléka gyengének vagy nagyon gyengének látja a szövetségi kormány válaszlépéseit. A megkérdezettek 53 százalékának ugyanez a véleménye arról, ahogy Barack Obama elnök kezeli a katasztrófát. A közvélemény 50 százaléka szerint a környezetvédelmi szempontok előbbre valók a gazdasági érdekeknél, utóbbiakat 43 százalék tartja fontosabbnak.

Obama a rá nehezedő nyomás hatására csütörtökön várhatóan sajtótájékoztatót tart, amelyen be fogja jelenteni: újabb hat hónappal meghosszabbítja az újabb tengeri olajfúrási engedélyek kiadására vonatkozó tilalmat. Az elnök pénteken - az április 20-i platformrobbanás óta másodszor - a térségbe, Louisiana államba utazik, hogy tájékozódjon a kárelhárításról.  • Hírek
  • Bankszámla