Aladár, Álmos
2 °C
12 °C

Minden harmadik szavazat Ficóéké

2010.05.27. 14:03
A Robert Fico kormányfő vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nyerheti meg a június 12-i szlovákiai választásokat, és összesen hét párt kerülhet be a pozsonyi parlamentbe egy május közepén készített felmérés eredménye szerint.

A pozsonyi Közvélemény-kutató Ügynökség szerint a megkérdezettek 33,7 százaléka a Smerre szavazna. A válaszok alapján a második helyen az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) végezne 15,5 százalékkal, míg a harmadikon a jelenleg szintén ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 10,3 százalékos támogatottsággal.

A felmérést május 10-19. között készítették egy több mint 1100 fős országos mintán.

A három nagy párt mellett további négy tömörülés kerülne be a 150 tagú szlovák törvényhozásba: a tavaly alakult Szabadság és Szolidaritás (SaS) 9,4 százalékkal, a szintén egy éve létrejött Híd polgári párt 6 százalékkal, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,2 százalékkal, valamint a nemrég alakított Szövetség Európa Nemzeteiért (AZEN) 5,1 százalékkal. Az SaS, a Híd és az AZEN jelenleg parlamenten kívüli pártok.

A felmérés szerint nem jutna be a parlamentbe a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS), a Szlovák Demokratikus Baloldal (SDL) és a Magyar Koalíció Pártja (MKP), amelyek sorrendben 4,1 százalékos, 4 százalékos, illetve 3,3 százalékos támogatottsággal bírnak.

A megkérdezettek 50,2 százaléka készül elmenni szavazni.

A felmérés legfőbb érdekessége a szlovák közvélemény körében szinte ismeretlen AZEN várható bejutása. Az adatok a Smer támogatottságának lassú csökkenését is jelzik.

Ami az MKP és a Híd támogatását illeti, az országos felmérések rendre egymástól eltérő eredményeket hoznak. Miután a két párt szavazói elsősorban Szlovákia magyarok lakta vidékein élnek, és kevésbé az északi régiókban, rájuk vonatkozóan minden országos felmérés eredményét bizonyos fenntartásokkal kell kezelni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!