Nem sikerült elfojtani az olajszivárgást

2010.05.30. 00:58 Módosítva: 2010.05.30. 01:02
Kudarccal végződött a BP olajtársaságnak a hét közepén kezdett kísérlete az olajszivárgás elfojtására a Mexikói-öbölben: a nehéziszap és cement pumpálása nem hozta meg az eredményt, ezért új módszerrel fognak kísérletezni - jelentette be közép-európai idő szerint vasárnapra virradóra Doug Suttles operatív igazgató.

Suttles elismerte, hogy a pumpálással nem voltak képesek elállítani az olajszivárgást. Azt közölte, hogy az új módszer alkalmazásáról - egy kupolával fednék le a szivárgás helyét - az amerikai szövetségi hatóságokkal való konzultációt követően született döntés.

Csütörtökön még optimistán nyilatkoztak az eljárásról, azt remélték, el lehet állítani az olajfolyást, de nem sikerült.

Az újabb akció végrehajtásához várhatóan négy napra, de lehet, hogy többre is szükség lesz Doug Sutttles operatív igazgató szerint, aki a lousianai Robertben tájékoztatta a sajtót a BP erőfeszítéseiről. Az új terv szerint robot tengeralattjárókkal vágnák le a lelőhelyről felvezető, sérült felszállócsövet, ahonnan szivárog az olaj, és arra helyeznének zárószelepet.

Az olaj az április 20-án történt platformrobbanás óta folyik a tengerbe. A tengerentúli sajtó az amerikai történelem legsúlyosabb olajszennyeződéséről beszél, miután az amerikai földtani intézet csütörtökön azt közölte: úgy becsülik, hogy már 17-39 millió gallon (64-147 millió liter) olaj ömlött ki a kútból. Az intézet szerint eddig naponta átlagosan 12-19 ezer hordó (1,9-3 millió liter) olaj ömlött a vízbe az 1500 méteres mélységben.

A CNN tudósítása szerint a nyersolaj péntekig már 240 kilométeres partszakaszt szennyezett be Louisiana államnál. Súlyosan sérül a mocsárvilág törékeny élővilága, sűrű, nyúlós olaj borítja a növényeket és az állatokat.

Barack Obama amerikai elnök a BP lépései kapcsán azt hangsúlyozta: a szakemberek szerint a sikerre vonatkozó remények, az első kedvező beszámolók ellenére komoly esély volt arra is, hogy a nehéziszap pumpálása nem hozza meg a kívánt eredményt. Obama szerint a tervbe vett új módszer is elég kockázatos, ilyen megoldást eddig még sohasem alkalmaztak.

Mint nyilatkozatában közölte: Mary Landry, a parti őrség ellentengernagya megbízta a BP-t az új eljárás végrehajtásával, amelynek során a sérült csővezetéket levágják, és zárószelep szerelésével vetnek véget a szivárgásnak.

Obama azt követően nyilatkozott, hogy pénteken már másodszor utazott délre a platformrobbanás óta; ismét Louisiana államban tett látogatást, hogy tájékozódjon a katasztrófaelhárítási műveletekről és felmérje a károkat.  • Hírek
  • Bankszámla