Terrortól tartanak a dél-afrikai futballvébén

A NEFA amerikai szervezet szerint nyolcvan százalék esélye van egy terrortámadásnak a dél-afrikai futball világbajnokság alatt. A szűk két hét múlva kezdődő vébé házigazdái azonban kizárták bármely komolyabb fenyegetés lehetőségét.

Véletlenszerű támadásokat terveznek terroristák a világbajnokság ellen, írja a Sunday Times brit lap, amely a 2001.szeptember 11-i terrortámadások után alakult monitor-csoport, a NEFA amerikai alapítvány jelentését idézi. "Úgy vélem, 80 százalékos az esély legalább egy támadásnak"- mondta a brit lapnak az amerikai alapítvány igazgatója, Ronald Sandee.

A dél-afrikai biztonsági minisztérium szóvivője, Brian Dube azt mondta a lapnak, hogy nincs veszélyben a június 11-én kezdődő torna. " Egyetlen ország sincs tökéletesen védve, ezért is mondjuk, hogy meg kell őrizni az éberségünket. Ennek ellenére kijelenthetem, hogy semmiféle veszély nem fenyegeti a világbajnokságot"- közölte a szóvivő az AFP-nak adott nyilatkozatában.

A NEFA azt állítja, hogy "pakisztáni és szomáliai fegyveresek mozambiki kiképző táborokban gyakorolnak már, hogy rövidesen átlépjék a szomszédos Dél-Afrika határát és csatlakozzanak vagy létrehozzanak támadásokra sejteket."  Az amerikai alapítvány által készített jelentését az előző héten kapta meg az Egyesült Államok Kongresszusának terrorizmusellenes testülete.

A brit lap szerint más források is megerősítették a mozambiki kiképző helyek, köztük az al-Kaida táborainak létezését. Ronald Sandee szerint a világbajnokság elleni támadásokra azokra a lehallgatott rádióadásokból és telefonbeszélgetésekből lehet következtetni, amelyek Mauritániában, Algériában, Maliban, Pakisztánban és Jemenben folytak. "Információink megerősítik, hogy több célpontot szemeltek ki a terroristák, és nagy az esélye öngyilkos merényleteknek."- mondta a NEFA igazgatója a brit lap szerint.

Az előző kedden az Egyesült Államok hivatalosan is felhívta a figyelmet arra, hogy az olyan világesemények, mint a futballvébé terroristatámadásoknak lehetnek kitéve, de "egyelőre nincs megbízható forrás arról, hogy ez be is következik".

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport