11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 1
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Vasrudakkal verték az első izraeli kommandósokat

2010.06.01. 08:39 Módosítva: 2010.06.01. 14:14
Az izraeli haditengerészet videója szerint a segélyszállító hajó utasai rátámadtak a fedélzetre érkező izraeli katonákra. A felvételen az látszik, hogy az első kommandósokat a túlerőben lévő aktivisták csövekkel, láncokkal verik, sőt az egyiket át is dobják a korláton. Az ENSZ ugyan elítélte a Mavi Marmara megtámadását, de Izrael jelezte, a többi hajót is fel fogják tartóztatni.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte a gázai segélyflottilla elleni izraeli támadást. A testület tizenkét órán át tanácskozott zárt ajtók mögött a teendő intézkedésekről. A világszervezet állásfoglalása végül gyors, tárgyilagos, hiteles, illetve átlátható vizsgálatot követel az ügyben.valamint azt, hogy Izrael azonnal engedje szabadon a segélyflottilla hajóit és a fedélzetükön tartózkodó, őrizetbe vett utasokat.. A nyilatkozat jogilag nem kötelező érvényű, de a 15 tagú testület egyhangú jóváhagyásával született meg.

Izrael hétfőn katonai akciót intézett a Gázai övezet felé tartó segélyszállító flotilla ellen, az ütközetnek végül kilenc halálos áldozata lett. A zsidó állam szerint Gázában nincs humanitárius katasztrófa, ezért nincs szükség arra, hogy felségvizein keresztül külföldi hajók vigyenek segélyt a palesztinoknak.

Az izraeli haditengerészet többszöri sikertelen felszólítás után helikopterrel tett le kommandósokat a Mavi Marmara nevű hajóra. A kötélen leereszkedő katonákat azonban a hajó utasai nem fogadták tétlenül. A csapat első néhány tagját a túlerőben lévő hajósok azonnal verni kezdték.

Az izraeli hadsereg a youtubon megjelent felvétele szerint az aktivisták egy csoportja fém rudakkal, láncokkal kezdte ütlegelni a hajóra ereszkedő katonákat. Az egyik, vélhetően súlyosan sérült kommandóst ki is dobták a fedélzetről. A videóhoz melléket szöveg szerint az egyik aktivista elvette az egyik izraeli katona pisztolyát, és azzal tüzet nyitott az többi érkezőre. Ekkor tört ki a tűzharc, amelyben végül a hajó személyzetének kilenc tagja áldozatul esett. Kiderült, hogy a hajón kitört lövöldözésben egy ausztál és egy brit állampolgár is megsérült.

A katonai forrásból kiszivárogtatott felvétel vélhetően szintén hivatalos forrásból származó magyarázó szövege az aktivistákat teszi felelőssé az összecsapás elfajulásáért. A szöveg szerint a kommandósokat váratlanul érte a fegyveres támadás, hiszen a segélyszállítmányt békés célú akcióként harangozták be a nemzetközi sajtóban.

A nemzetközi botrány ellenére Izrael bejelentette, készen áll arra, hogy feltartóztasson egy újabb hajót is, amely segélyszállítmánnyal a fedélzetén közeledik Gáza partjai felé. Az izraeli katonai rádióban név nélkül megszólaltatott izraeli hadnagy azt mondta, arra számítanak, hogy gond nélkül átveszik a hatalmat a hajó felett. A Mavi Marmarához hasonlóan a Szabad Gáza mozgalom tulajdonában álló MV Rachel Corrie nevű hajó várhatóan szerdán éri el a gázai vizeket.

Izrael londoni nagykövete kedden beismerte, hogy "nem volt sikeres" a Gázai övezetbe tartó önkéntes segélyflottilla elleni, kilenc emberéletet követelő izraeli katonai művelet. "Nyilvánvaló, nem kerülgetem a forró kását, ez nem volt sikeres - jelentette ki Ron Prozor a BBC4 rádióban arra a kérdésre, hogy használt vagy ártott az akció Izraelnek. - Meg kell mondani, hogy a művelet nem volt túl sikeres, és tragikus az emberéletekben bekövetkezett veszteség, de ne felejtsük el, hogy a hajó fedélzetén rettenetesen viselkedtek."

Az izraeli hatóságok 480 palesztinbarát aktivistát tartanak fogva, akiket a Gázai övezetbe segélyrakományt szállító önkéntes hajókaraván elleni razzia során állítottak elő - jelentette kedden az izraeli állami rádió. Az elfogott aktivisták a dél-izraeli Asdod börtönében vannak, míg a hajókaraván 48 utasát a Ben Gurion nemzetközi repülőtérre szállítják, hogy visszaküldjék őket országaikba. A rádió híradása szerint a flottilla 45 megsebesült - jobbára török állampolgárságú - utasát izraeli kórházakban ápolják.  • Hírek
  • Bankszámla