Tamás
-7 °C
8 °C

Beosztottját zaklatta egy volt ENSZ-vezető

2010.06.02. 12:38
Az amerikai legfelsőbb bíróságnál indított keresetet két nő, Ruud Lubbers, az ENSZ menekültügyi főbiztosságának volt vezetője ellen. Lubbers, aki 12 évig holland kormányfő is volt, állítólag fogdosta az egyik beosztottját, a másikon meg bosszút állt, mert kiállt kolléganője mellett.

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságához nyújtott be kedden az ENSZ két női alkalmazottja keresetet, amelyben azt kérik, hogy fosszák meg mentelmi jogától a világszervezet menekültügy főbiztosságának volt vezetőjét. Ruud Lubbers-t, az egykori holland kormányfőt szexuális zaklatással gyanúsítják.

Cynthia Brzak és kolléganője, Nasr Ishak a 2003 decemberében történtekre hivatkozik. Brzak azt állítja, hogy Lubbers az irodájába hívatta, majd fogdosta. Lubbers 2005 februárjában mondott le a menekültügyi főbiztosság vezetői posztjáról, és erről levélben értesítette az ENSZ főtitkárát bizalomhiányra illetve a média folytatódó nyomására hivatkozva.

Kofi Annan, a világszervezet akkori főtitkára 2004 nyarán felmentette őt a vádak alól, miután az általa elrendelt belső vizsgálat nem találta meggyőzőnek a vádat. Az Independent című brit lap azonban újra elővette a témát, és beszámolt az állítólagos zaklatásról. A cikk, úgy tudni, felbőszítette Annant, aki Lubbers értésére adta, hogy már kívánatosnak tartaná a távozását.

Lubbers azóta is az állítja, hogy ártatlan. A háromgyermekes politikus 12 éven át volt Hollandia miniszterelnöke, a leghosszabb ideig az ország második világháború utáni történetében. Cynthia Brzak kedden benyújtott keresete szerint Kofi Annan annak idején hanyagul kezelte a belső vizsgálat anyagát.

Lubbers ellen nem indult eljárás az ügy kipattanása óta, mivel továbbra is diplomáciai mentességet élvez, mint az ENSZ egykori vezető beosztású alkalmazottja. Az amerikai legfelső bírósághoz beadott keresetükben Cynthia Brzak és Nasr Ishak azt is kérik, hogy a testület bírálja felül az amerikai fellebbviteli bíróság márciusi döntését, amely ejtetett a vádat.

Nasr Ishak írta alá a keresetet, mert szerinte Lubbers bosszút állt rajta, miután kiderült, hogy a zaklatási ügyben kolleganője mellé állt. A két nő ügyvédei szerint nem elszigetelt esetről van szó, az ENSZ számos, más ügynökségénél is történnek szexuális visszaélések.