16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Ficót gúnyoló óriásplakátok árasztják el Szlovákiát

2010.06.02. 07:55
Szlovákiában két dolog biztos: Robert Fico miniszterelnök pártja megnyeri a június 12-i parlamenti választást, a jelenlegi hárompárti koalíció viszont felbomlik. A többi merő spekuláció.

A Shooty néven ismert szlovák karikatúrista ötezer eurót akart összegyűjteni, hogy néhány, Ficót kigúnyoló órisáplakáttal maga is beszálljon a június 12-i parlamenti választás előtti kampányba. Az akció annyira jól sikerült, hogy ötezer helyett 67 ezer euró gyűlt össze, így nem túlzás: eláraszthatják Szlovákiát a miniszterelnököt kicsit másképp ábrázoló óriásplakátok.

Elegem van. És önnek?
Elegem van. És önnek?

Dunaszerdahelyen a napokban már meg is jelentek az első darabok. Az egyiken Biztosan nehéz idők, a másikon Elegem van. És önnek?–felirat olvasható. A plakát jobb alsó sarkában pedig a Smer jelképéből átalakított gőzölgő trágya látható.

Biztosan nehéz idők
Biztosan nehéz idők

Több mint kétezren adományoztak, átlagosan húsz eurót. Shooty két adományozónak küldte vissza a pénzt, mert ők is indulnak a választáson.

A plakátkampány előzménye az, hogy Robert Fico még tavaly beperelte a Smet egy Fico-karikatúra miatt. A rajzon Fico egy orvosnál ül, aki a miniszterelnökről készült röntgenfelvételt vizsgálja, amelyről hiányzik a gerinc. „Nem tévedtem – mondja az orvos. – Az ön gerincfájása fantomfájdalom.” A karikatúra megjelentése előtt nem sokkal jelentették be, hogy Fico gerincproblémái miatt nem vesz részt a szlovák kormány ülésein.

plakat3

A szlovák választás tétje, hogy Robert Fico marad-e hatalmon, vagy a jobbközép pártok alkotta koalíció kipenderítheti őt és koalíciós társait, a Vladimír Meciar-vezette HZDS-t és a Slota-féle Szlovák Nemzeti Pártot (SNS) a hatalomból. A Polis Slovakia és a SITA hírügynökség legfrissebb közvélemény-kutatási adatai szerint igen, bár ezek a felmérések még a kettős állampolgárság miatt kiéleződő magyar–szlovák konfliktus előtt, illetve közben készültek.

Fico nyer, de kivel alakíthat koalíciót?

Hogy a Smer nyeri a választást, az nem kérdés, ahogy az sem, hogy a Smer támogatásával államfővé választott Ivan Gasprovic mindenáron Ficónak akarja majd adni a kormányalakítási megbízást. Kérdés, tudja-e? Azt már Fico is elég egyértelművé tette, hogy terhesek neki a jelenlegi koalíciós partnerei, a korrupciós botrányokban fuldokló (és abszolút szalonképtelen, bár ez még Európában sem érdekel senkit) SNS és a Meciar nosztalgiapártja, a HZDS.

A friss felmérések szerint ráadásul az SNS az ötszázalékos parlamenti küszöbön táncol, a HZDS pedig be se jutna a parlamentbe, így esély kínálkozik egy nagy, jobbközép koalíciónak, amit ugyan nem lenne túlságosan könnyű kordában tartani, de ez már a jövő zenéje.

Kik is vannak a másik oldalon? A 2006 előtt kormányzó konzervatív SDKÚ-DS, Mikulás Dzurinda pártja 16 százalékkal, egykori koalíciós partnereik, a kereszténydemokraták 11,9 százalékkal, egy új politikai alakulat, a liberális SaS 9,9 százalékkal, és a két magyar párt, az egykori Dzurinda-koalícióban szintén részt vett MKP, és az abból kivált Bugár Béla-féle Híd (5,1, illetve 5,3 százalék).

Fico valós veszélynek érzi, hogy az ellene való összefogás kibuktathatja őt a hatalomból. Április végén azt mondta, hogy az öt ellenzéki párt Kassán titokban már meg is egyezett a leendő kormányprogramról. „Elfogadhatatlan, hogy olyan pártszövetségek alakíthassanak kormányt, amelyek közül egyik sem nyerte meg a választást” – mondta.

Meredek, de nem elképzelhetetlen

Nem zárható ki az sem, hogy a Smer valamelyik ellenzéki párttal lép koalícióra. Bármennyire is különös, de elemzők szerint erre az MKP-nak van a legnagyobb esélye, Csáky Pál pártelnök ugyanis nemrég kijelentette: a magyar–szlovák viszonyban akkor jöhet el a megbékélés ideje, ha az MKP is tagja lesz a koalíciónak, és arról akkor feltűnően hallgatott, hogy milyen színezetű is lenne az a koalíció.

A Smer–MKP-koalíció Budapestnek is érdeke lenne, hiszen kevésbé lenne hisztérizált a szlovák közvélemény a magyar ügyekben, és egy sor konfliktust Szlovákia határain belül lehetne tartani. A koalíciós alku akár a szlovák állampolgársági törvény módosításának visszavonása is lehetne, vagyis nem kellene állampolgárságuk elvesztésétől tartani azoknak a felvidéki magyaroknak, akik magyar állampolgárságért folyamodnak.

Csáky az állampolgársági törvény módosításának elfogadása után is nyitva hagyta az ajtót a Smer felé. „2010 decemberében a Magyar Koalíció Pártja sajtótájékoztatót tart majd, és kiadunk egy füzetkét amiben tanácsokat fogunk adni, hogy hogyan kell eljárni [a magyar törvény 2011. január elsejétől hatályos] – mondta a pártelnök a Duna TV-ben. –. Addig pedig ki kell hűlni a fejeknek mind a két oldalon, ősszel le kell majd ülni tárgyalni a végrehajtásról, nem kell odafigyelni a mostani túlzó reagálásokra illetve megfélemlítési kísérletekre”.

Egy ilyen koalíció a Smernek is érdeke lehet, hiszen egy kicsi, a nemzetiségi problémákra fókuszáló koalíciós társat könnyebb kordában tartani, mint a nagyobb szlovák pártokat.

Még hárompárti parlament is jöhet

Az MKP viszont éppen a Híd nevű új formációt vádolta azzal, hogy koalícióra készül Ficóval, mivel egy törvényt úgy módosítottak tavasszal a parlamentben, hogy az Bugáréknak kedvezett.

Az SDKÚ-ból és a Smerből álló nagykoalíció nem jöhet számításba, a kereszténydemokratákat viszont gyakran vádolják azzal (főleg a mostani két kis kormánypárt), hogy koalícióra lépnének Ficóval, de ezt Ján Figel pártelnök eddig mindig cáfolta.

A leendő koalíción nem is érdemes tovább spekulálni, már csak azért sem, mert az is előfordulhat, hogy a jelenlegi esélyesek közül nem kerül a parlamentbe az MKP, a Híd, a HZDS, az SNS és a SaS sem, vagyis egy tisztán hárompárti parlament alakulna, amilyenre még nem volt példa a független Szlovákia történetében.  • Hírek
  • Bankszámla