Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Floridát fenyegeti az olajfolt

2010.06.02. 16:52
Az olajfolt a Mexikói-öbölben elérte Mississippit és Alabamát, és Florida partjai felé közelít, jelentette a CBS News hírcsatorna.

A szennyeződés által leginkább sújtott Louisiana után - ahol már több mint kétszáz kilométeres partszakaszt borított be az olaj - a folt megjelent Mississippi és Alabama határánál.

Mintegy három kilométer hosszú és kilencven centiméter széles, karamell színű ragacsos folt borítja a Petit Bois sziget partját. A szennyeződés a felszín alatt jutott el a partig és a megfigyelő hajók már csak ott vették észre. A szigeten nem laknak emberek, de sirályok, barna pelikánok és aligátorok otthona, mondta el Haley Barbour, Mississippi kormányzója.

Alabamában vörösesbarna folt jelent meg a Mobile-öböl bejáratánál egy szigeten, ahol három hete kátránydarabokat találtak.

Veszélyben a fehér homok

GYI0060559124

A szennyeződés a hétvégére elérheti Florida fehér homokú strandjait; olajfolt tűnt fel alig tizennégy kilométerre a híres pensacolai üdülőparadicsomtól. A térségben felszíni gátakkal igyekeznek védekezni, de helyi források szerint elkerülhetetlennek látszik, hogy a szennyeződés elérje a partot.

Az olajkatasztrófáért felelősnek tartott BP cég szerdán folytatta a legújabb, kockázatos kísérletet a szivárgás kezelésére. A mélytengeri robotok előző este elkezdték levágni a tengerfenéken a kitörésgátló berendezésről a sérült felszállócsövet, hogy annak helyére egy fordított tölcsér alakú "sapkát" illesszenek. A művelet nyomán nagyobb sebességgel kezdett ömleni az olaj. A terv az, hogy a szivárgó olaj nagy részét egy új csövön keresztül a felszínre, egy tartályhajóhoz vezetik.

Szerda délelőtti közlés szerint a cső levágásának folyamatát le kellett állítani, mivel egy fűrész beragadt a csőbe. A vágást a tervek szerint szerda délután folytatják.

A BP helyzete szilárd

Amerikai szakértők szerint a kártérítési perek több évtizedig is elhúzódhatnak majd, ahogy az 1989-es Exxon Valdez-tragédia után történt. Phil Flynn chicagói piackutató szerint még korai megmondani, hogy a BP helyzete megrendülhet-e, annak ellenére, hogy a világ egyik leggazdagabb vállalatáról van szó.

olaj000T GYI0060600148

A brit olajcég - amelynek eddig csaknem egymilliárd dollárjába került a katasztrófa, napi 40 millió dollárt fordít kárelhárításra - tavalyi bevételei 240 milliárd dollárra rúgtak, ebből a tiszta profit 16,5 milliárd dollár volt. Matti Teittinen bostoni piacelemző szerint a BP helyzete meglehetősen szilárd, az sem veszélyeztetné, ha ötmilliárd dollárt kellene kárelhárításra költenie.  • Vennék
  • Hírek