11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 1
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Kitoloncolják a flottilla utasait Izraelből

2010.06.02. 10:57 Módosítva: 2010.06.02. 13:52
Szerdán elkezdték kitoloncolni Izraelből azt a több száz embert, akiket hétfőn a Gázai övezetbe tartó hajókon vettek őrizetbe az izraeli hatóságok. Az arab világ nem tartja elég keménynek Washington álláspontját a flottilla ügyében. Obama gyors és hiteles vizsgálat elvégzéséről biztosította a török kormányfőt. Közben újabb segélyhajó tart a gázai partok felé.

Izrael elkezdte kitoloncolni azokat a külföldieket, akik hétfőn a Ciprusról indult hajókon próbáltak eljutni a Gázai övezetbe, de céljuk meghiúsult, miután az izraeli hadsereg feltartóztatta őket. A legnagyobb hajón, a Mavi Marmara fedélzetén tűzharc tört ki, kilenc utas életét vesztette.

Az izraeli hatóságok őrizetbe vettek több száz külföldi aktivistát, akik közül a legtöbben törökök, 124-et már kitoloncoltak az országból, a többiek órákon belül szintén elhagyják Izraelt. A kitoloncoltak a törökökön kívül majdnem mind olyan országból érkeztek, amelyek nincsenek diplomáciai kapcsolatban Izraellel: Bahrein, Indonézia, Kuvait, Pakisztán, Malajzia. A törököket repülővel küldik haza, a többieket Jordániába szállítják. Néhány tucat aktivista, így például 30 brit állampolgár, feltehetően csak csütörtökön hagyhatja el Izraelt.

Izrael közben hazarendelte a Törökországban élő diplomatáinak családjait, de a diplomáciai képviseletet fenntartja. Nicaragua elítélte a humanitárius segélyt szállító hajóraj elleni támadást, és hangsúlyozta, hogy a nemzetközi jog értelmében törvénytelennek tarja. Meghatározatlan időre felfüggesztette diplomáciai kapcsolatait Izraellel, írja az AFP.

Törökország korábban Izrael egyik legfontosabb szövetségese volt a térségben, most pedig egyike a hajóraj szervezőinek, a hétfői incidens után azonban a török kormányfő élesen bírálta Izraelt. Recep Tayyip Erdogan véres mészárlásnak nevezte a kilenc ember halálát. Szerdán már arról beszéltek, hogy hajlandóak nemzetközi törvényszék elé vinni Izraelt. Ankarai források szerint az áldozatok közül legalább négy török állampolgár.

Az áldozatok azonosítása Izrael szerint még azért nem történt meg, mert a hajó utasai nem nyújtanak segítséget, így két nappal az összecsapás után még nem egyértelmű, kik az áldozatok.

A hajó utasai között is voltak, akik útlevél nélkül érkeztek, személyazonosságuk együttműködésük hiányában így ismeretlen, sokuknál viszont olyan borítékot találtak, ami több ezer dollárral volt tele, írja a Jerusalem Post. A lap szerint az izraeli hatóságok terrorizmussal gyanúsítanak csaknem 50 embert, akik feltehetően szoros kapcsolatokat ápolnak valamelyik dzsihádista mozgalommal. A hadsereg a Mavi Marmara átkutatásakor golyóállómellényeket, éjjellátó szemüvegeket és gázmaszkokat talált.

Barack Obama telefonon egyeztetett a török kormányfővel, részvétét fejezte ki, és arról biztosította Erdogant, hogy támogatni fog egy gyors, tárgyilagos, hiteles, illetve átlátható vizsgálatot a történtekről, írja a Ynet. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa még szerda délután szavazhat arról, hogy küldjenek-e nemzetközi vizsgálóbizottságot.

Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője kedden úgy fogalmazott, hogy a hétfő hajnalban végrehajtott rajtaütés nem változtat a bizalmas kapcsolaton az Egyesült Államok és Izrael között. Azt mondta, maximálisan támogatják Izrael biztonságát.

Palesztinok, arabok és Törökország arra szólították fel Washingtont, hogy határozottabban ítélje el az izraeli fellépést. A Fehér Ház állásfoglalása szerint fontos lenne olyan utat találni a Gázai övezetben élő emberek humanitárius segítésére, ami nem veszélyezteti Izrael biztonságát.

Közben a Szabad Gáza Mozgalom újabb hajókat küld segélyszállítmánnyal a Gázai övezet felé, Izrael jelezte, hogy ezeket is fel fogja tartóztatni. A hajók megállítására hasonló módon készülnek, mint ahogy a Mavi Marmarát fogadták, az azonban még nem dőlt el, hogy ugyanazt a kommandós egységet vetik-e be, amelyiket hétfőn, vagy találnak egy olyan egységet, amelyiknek a kiképzése jobban illik erre a feladatra.

A Rachel Corrie nevű és egy másik hajó egy keddi nyilatkozat szerint valamikor egy héten belül érnek a gázai partok közelébe. A fedélzeten utazik Mairead Maguire ír Nobel-békedíjas.

Egyes hírek szerint a török haditengerészet hajókat küld kíséretként, bár ennek az esélye Törökország NATO-tagsága miatt elég csekély.

Egyiptom kedden jelentette be, hogy megnyitja a Gázai övezet déli részén található rafahi határátkelőt, hogy ezen is lehessen segélyszállítmányt juttatni a területre. Az nem derült ki, hogy az egyiptomi engedély meddig marad érvényben. Szerdán több száz palesztin kelt át a határon, teherautókon pedig Oroszországból és Ománból érkezett segélyszállítmányokat juttattak a Gázai övezetbe, a rakományban sátrak, takarók és áramfejlesztő generátorok is voltak.  • Hírek
  • Bankszámla