Rohammal fenyegetnek az izraeliek

2010.06.05. 07:32 Módosítva: 2010.06.05. 07:42
Az izraeliek előre figyelmeztettek, hogy nem engedik a hajót a Gázai övezethez, inkább Izraelben kössön ki. A hajó utasai elvetették ezt a lehetőséget.

Hiába lépett kapcsolatba a Gázába tartó ír segélyszállító hajó kapitányával az izraeli hadsereg, a Rachel Corrie útvonalmódosítás nélkül folytatta útját Gáza felé, jelentette a BBC. Az izraeliek azt szerették volna, ha a hajó az izraeli Asdódban köt ki, ahonnan átvizsgálás után már a szárazföldön juttathatták volna el a segélyt a blokád alá vont palesztin területekre.

A Hamász rakétázik

A segélyszállító hajó viszontagságaival egyidőben a Gázát felügyelete alatt tartó Hamász katonai szárnya rakétákat lőtt az övezetből izraeli területre. A rakéta a Negev sivatagban csapódott be, károkat nem okozott.

"Ha nem működnek együtt, meg kell szállnunk a hajót" - jelentette ki Avital Liebovich alezredes a BBC-nek.

Az izraeli haditengerészet szombat hajnalban vette körbe a a Gázai övezetbe tartó segélyt szállító ír hajót - közölte a hajó útját szervező csoport szóvivője.

Az akcióra a Földközi-tengeren, 55 kilométerre Gáza partjaitól került sor. A szóvivő szerint több izraeli hajó vette körül a segélyszállítót, és megakadályozták, hogy elérje a Gázai övezetet. Ehelyett vagy Asdod izraeli kikötőbe, vagy máshova akarják kísérni - mondta.

Az al-Dzsazira arab hírtévé megszólaltatta a hajó egyik utasát, aki közölte: az izraeliek követik őket, de egyelőre nem próbáltak felszállni a fedélzetre. A Szabad Gáza Mozgalom egyik aktivistája a BBC-nek úgy nyilatkozott, eufórikus állapotban vannak a hajó utasai, és továbbra is abban reménykednek, hogy kikötnek a Gázai övezetnél. Az aktivisták korában úgy nyilatkoztak, nem fognak ellenállni, ha az izraeliek megálltják a hajót.

Az 1200 tonnás Rachel Corrie nevű hajó elleni akcióra öt nappal azt követően került sor, hogy izraeli kommandósok megszálltak egy segélyflottillát, amely hat hajójával át akarta törni a Gázai övezet köré vont blokádot. Akkor az egyik hajó megszállásakor összecsapások robbantak ki, és kilenc  hajón utazó életét vesztette. A hétfői izraeli akció nagy felháborodást keltett világszerte. Az akció leginkább Törökország haragját váltotta ki, az áldozatok nagy része ugyanis török állampolgár volt.

A Rachel Corrie egy amerikai diákról kapta a nevét, aki a gázai házrombolások elleni tiltakozáskor vesztette életét.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő már jó előre közölte: nem engedik meg, hogy az ír segélyhajó elérje Gázát. Ugyanakkor utasította a hadsereget, hogy kellő óvatossággal járjon el a hajó feltartóztatásában, vigyázzon az utasok épségére. Mind Izrael, mind az amerikai kormányzat azt javasolta, hogy a Rachel Corrie a Gázai övezet helyett Asdod kikötőjébe fusson be, és rakományát onnan - a megfelelő átvizsgálás után - eljuttatják majd a palesztinokhoz. Ezt azonban a hajó utasai elvetették.  • Tippek
  • Bankszámla