Elemér
0 °C
10 °C

A brit miniszterelnök szerint sokkoló a gazdaság helyzete

2010.06.06. 16:14
A brit miniszterelnök szerint a korábban gondoltnál sokkal rosszabb a brit gazdaság helyzete, és nem tarthatók az előző kormány előrejelzései. David Cameron a The Sunday Timesnak azt mondta: súlyos problémák vannak a korábbi munkáspárti kormány jövőre már robusztus, 3 százalékos gazdasági növekedést valószínűsítő prognózisával.

A konzervatív párti miniszterelnök közölte, hogy még nem látta a gazdaság állapotáról készülő jelentést, amelyet az új kormány által létrehozott testület, a Költségvetési Felelősség Hivatala állít össze. Parlamenti képviselők várakozása szerint azonban a jelentésben a független közgazdászok előrejelzéseinek átlagához közelebbi, 2 százalék körüli jövő évi növekedési prognózis szerepel majd.

Cameron az interjúban kijelentette: a május választások után megalakult konzervatív-liberális brit kormánykoalíció vad mértékben eltúlzott derűlátásra valló előrejelzéseket örökölt a munkáspárti elődtől; ezek egyike a 3 százalékos jövő évi gazdasági növekedés, a másik pedig az a várakozás, hogy a kamatszint mindig alacsony marad.

A brit kormányfő szerint a legsokkolóbb az államadósság kamatköltsége. Ha nem teszünk ez ügyben semmit, a kamatköltség elérheti az évi 50-60-70 milliárd fontot is. Többet fordítanánk a kamatokra, mint az oktatásra vagy a védelmi kiadásokra – mondta.

Cameron szerint teljes felelőtlenségre vall, amit az előző kormány az újra hagyott. Hasonló képet festett az átvett gazdasági-költségvetési örökségről nemrég a brit pénzügyminiszter is.

A brit gazdaság élénkítésére és a bankok megmentésére fordított csillagászati összegek békeidőben soha nem mért szintre, előzetes becslések szerint a GDP 11,6 százalékára duzzasztották a márciussal zárult pénzügyi évben a brit államháztartási hiányt. Ez messze a legmagasabb hiány a hét vezető ipari hatalom (G7) országcsoportján belül.

A világ legnagyobb hitelminősítője, a Standard & Poor's már kilátásába helyezte a lehetséges legjobb, AAA szintű brit államadós-osztályzat rontását.