Kornélia
1 °C
14 °C

Fico négymillió euróval rövidítené meg a pártokat

2010.06.07. 21:55
A szlovák választásokon sikeres pártokkal fizettetné meg az árvíz okozta károk helyreállítását Robert Fico miniszterelnök. Már el is kezdte az aláírások gyűjtését egy rendkívüli parlamenti ülésszak összehívásához. Az ellenzék populizmussal vádolja.

Négymillió euróval rövidítené meg a választásokon sikerrel szereplő politikai pártokat a szlovák miniszterelnök, hogy az összeget az árvíz károsultjainak juttassa. Az ellenzék populizmussal vádolja a kormányfőt.

Robert Fico hétfőn bejelentette: törvényjavaslatot terjeszt a parlament elé arról, hogy ezt az összeget az árvíz miatt Eperjes és Kassa megyékben megrongálódott hidak felújítására, illetve új hidak építésére fordítsák.

A kormányfő azt mondta, hogy koalíciós partnereivel egyeztetett, és már meg is kezdték az aláírások gyűjtését egy rendkívüli parlamenti ülésszak összehívásához. A kormányfő indítványozni fogja, hogy a tervezetet sürgősségi eljárással vitassák meg a képviselők.

A megáradt folyók és patakok az ország két keleti megyéjében összesen 11 hidat tettek tönkre vagy rongáltak meg kisebb-nagyobb mértékben.

Fico azzal érvelt, hogy a kormány szombaton 25 milliót már elkülönített az árvízkárok enyhítésére, most a pártokon a sor, hogy kifejezzék szolidaritásukat az árvízkárosultakkal. A pártok a parlamenti i bejutásért támogatást kapnak az államtól.

A két koalíciós párton kívül a miniszterelnök ötlete nem aratott sikert. Az ellenzék felszólította Ficót, hogy hagyjon fel az árvízhelyzet, az emberek szerencsétlenségének kihasználásával saját választási céljaira. "Jobb lenne, ha saját, és nem mások pénzét osztogatná" - mondta egy ellenzéki politikus.

"Robert Fico populizmusa nem ismer határokat. Ez a pénz legális bevétel, amelyre a pártoknak mindennapi működésükhöz van szükségük" - jelentette ki a javaslattal összefüggésben Richard Sulík, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt elnöke. A Híd szerint Fico ötlete nem más, mint populizmus a köbön.

Helyi megfigyelők szerint a miniszterelnök gondban van, mert elfogyott a tartalékalapja. Az ellenzék azt állítja, a kormányfő könnyelműen, népszerűséghajhászás céljából egyszerűen elherdálta a milliókat. Az elmúlt években a kormányfői tartalékalapból egyebek között falusi minifutballpályák tucatjait támogatta, és most, amikor erre szükség lenne, üres a kassza.