Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Két év börtön 15 ezer ember haláláért

2010.06.07. 14:53
1984 decemberében mérgező gáz szabadult ki az indiai Bhopalban működő vegyi üzemből, órák alatt több ezer ember fulladt meg a várost beborító, fojtogató gázfelhőben. A hatóságok szerint az áldozatok száma azóta 15 ezerre nőtt, aktivisták szerint 25 ezerre. A bíróság 26 év elteltével hirdetett ítéletet: hét felelőst mondtak ki bűnösnek, egyenként két év börtönre ítélték őket.

Halált okozó gondatlanság miatt hét embert ítélt el hétfőn egy indiai bíróság a több mint 25 évvel ezelőtt történt, 15 ezer ember halálát okozó bhopali ipari katasztrófa ügyében.

A közép-indiai Bhopal város bírósága bűnösnek találta a Union Carbide amerikai cég indiai leányvállalatának hét alkalmazottját. A ma már idősebb alkalmazottakat egyenként két év szabadságvesztéssel sújtották. A törvényszék magát a leányvállalatot 500 ezer rúpia (10,6 ezer dollár) pénzbüntetésre ítélte, de a cég már nem működik.

A 26 évvel ezelőtti tragédia ügyében eredetileg 12 magán- és jogi személyt helyeztek vád alá: az üzem nyolc indiai vezetőjét (egyikük már meghalt), az anyavállalat akkori vezetőjét, Warren Andersont, valamint magát az anyavállalatot és két leányvállalatát. Anderson sohasem jelent meg indiai bíróság előtt annak ellenére, hogy a bhopali törvényszék körözést adott ki ellene, és Újdelhi nyomást gyakorolt Washingtonra, hogy adja ki a New Yorkban élő vállalatvezetőt az indiai hatóságoknak.

A bhopali volt a történelem egyik legtöbb halálos áldozatot követelő ipari-környezeti katasztrófája. 1984. december 3-ára virradóra mérgező gáz (metil-izocianát) szabadult ki a növényszereket gyártó indiai üzemben, Bhopal közelében. Órák alatt mintegy nyolc-tíz ezer - hivatalos közlés szerint három és fél ezer - ember fulladt meg a várost beborító, fojtogató gázfelhőben. Az indiai hatóságok szerint az áldozatok száma azóta 15 ezerre nőtt, de az üggyel foglalkozó aktivisták szerint ennél sokkal többen, csaknem 25 ezren haltak meg a mérgezéstől.

A gyárat a baleset után azonnal bezárták, három vezetőjét őrizetbe vették, és vizsgálat indult a felelősség tisztázására. Végül senkit sem vontak felelősségre, a szabotázst emlegető Union Carbide pedig 1989-ben beleegyezett, hogy peren kívüli megállapodás keretében 470 millió dollár kártérítést fizet az indiai kormánynak (az eredeti követelés 3,3 milliárd dollár volt).