Izrael ellen menetelnének a flottilla miatt

2010.06.08. 16:28
Palesztinbarát mozgalmak menetet szerveznek a szomszédos országokból Izrael területére a Gázába tartó flottilla előző heti megtámadása miatt. A Gisa izraeli szervezet szerint számos ponton nem következetes Izrael politikája az alapvető árucikkek bevitelének korlátozásában.

Palesztinbarát mozgalmak azt tervezik, hogy erővel lépnek be Izrael területére, miután izraeli kommandósok a múlt héten megtámadtak egy Gázába tartó segélyflottillát, jelentette be Libanonban Munír Makda, a Fatah szervezet egyik vezetője.

Makda azt mondta, hogy palesztin szervezetek és csoportok annak lehetőséget tanulmányozzák, hogy aktivistáik miként tudnának behatolni izraeli területre, és nemcsak Libanonból, hanem Jordánia, Ciszjordánia és Gáza felől is, minden olyan arab területről, amely határos "a megszállt Palesztinával" - vagyis Izraellel.

A palesztin ügy sok erőfeszítést és vért követel meg, mondta Makda, s kérte a libanoni hatóságokat, hogy segítsék a menetet, amely hamarosan útnak indul. Szerinte palesztinok ezrei jelezték részvételi szándékukat.

Szíria és Libanon papíron még mindig hadban áll a zsidó állammal, míg Egyiptom és Jordánia már békeszerződést kötött vele, ami lehetővé teszi állampolgárai számára, hogy Izraelbe utazzanak.

Szombaton két libanoni nem kormányzati szervezet kezdeményezte, hogy vásároljanak egy hajót, amellyel segélyeket szállítanának Gázába. Haszan Naszrallah, a libanoni Hezbollah síita szervezet vezetője is egy újabb flottila indítását szorgalmazta.

Az izraeli blokádot támadja egy nonprofit szervezet

Mindössze 97 árucikk bevitelét engedélyezi Izrael a Gázai övezetbe, míg a blokád 2007. júniusi bevezetése előtt még négyezer féle áru érkezhetett a térségbe - mutatott rá kedden közzétett jelentésében a Gisa nevű izraeli nonprofit szervezet.

Jelenleg havonta 2300 teherautónyi szállítmány érkezik az övezetbe, míg három évvel ezelőtt ez a szám meghaladta a 10 ezret.

A Gázai övezetet sújtó blokádról szóló jelentésben a szervezet kétségbe vonta azt az izraeli érvet, miszerint a palesztinok lakta övezet elszigetelésével meg lehetne akadályozni a Hamász palesztin mozgalom katonai infrastruktúrájának újjáépítését. A tiltott árucikkek között szerepelnek ugyanis egyebek mellett fűszerek - például a gyömbér és a koriander -, valamint gyerekjátékok is.  • Tippek
  • Hírek