Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Egy volt manöken kapta a japán közigazgatási tárcát

2010.06.08. 09:20
Bemutatta kedden kormányát Kan Naoto új japán miniszterelnök: a kabinetben a kulcsfontosságú tárcák élén nem történt változás, s a közvéleményt leginkább egy ismert tévésztár és manöken kinevezése foglalkoztatja.

Megtartotta a külügyminiszteri tisztséget Okada Kacuja külügyminiszter, illetve továbbra is a védelmi minisztériumot vezeti Kitazava Kosimi. A pénzügyminisztérium élére új ember került, Josihiko Noda személyében, mivel elődje vezeti az új kormányt.

Míg a kulcsfontosságú tárcáknál, tizenegy minisztérium élén nem történt változás, a kormányban új arcok is helyet kapnak, tekintettel arra, hogy Kan Naotónak távolságot kell tartania a teljesítetlen választási ígéretek és pénzügyi botrányok miatt távozott elődjétől, Hatojama Jukiótól.

Renhō Murata
Renhō Murata

A közvélemény érdeklődését leginkább egy volt tévésztár és manöken kinevezése keltette fel: a tajvani apától és japán anyától származó Renho a közigazgatási reformért felelős tárcát fogja vezetni. A japán politikai közéletben meglehetősen ritka az, hogy nem „vérbeli” japán kerül a kormányba, de a politikus fontos szerepet játszott a kormányzó Japán Demokrata Párt (DPJ) formálásában, és magára vonta a média figyelmét a bürokraták elleni kiállásával a tavalyi költségvetési vitában.

Japán újonnan megválasztott miniszterelnöke 63 éves. Radikális baloldaliként kezdte, részt vett a DPJ megalapításában. A 90-es években már volt miniszter, az egészségügyi tárcát vezette. Tekintélyt szerzett magának azzal, hogy feltárta egy botrányos ügy részleteit, és keresztülvitte, hogy a kormány nyilvánosságra hozza azokat. A botrány HIV-vírussal fertőzött vér transzfúziójával volt kapcsolatos. Az új miniszterelnök a legtöbb pontban egyetért elődjével, vagyis ő is elkötelezett egy kelet-ázsiai közösség létrehozása iránt az Európai Unió mintájára, ugyanakkor hangsúlyozza az Egyesült Államokkal való kapcsolat alapvető fontosságát.

Támogatja továbbá azt az elképzelést is, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest 25 százalékkal kell csökkenteni 2020-ig. Kan Naoto fiskális reformokra készül, korlátot akar szabni az államadósságnak, és tervbe vette az adók növelését, hogy biztonságosabb szociális hálót hozzon létre Japán öregedő társadalma védelmére.