Pandora, Gabriella
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Gyógyszeresen csökkentik a pedofilokat vágyát a lengyelek

2010.06.08. 13:01
Lengyelországban kedden hatályba lépett a pedofil és vérfertőző bűncselekmények elkövetőinek kötelező gyógyszeres ivartalanításáról szóló törvénymódosítás.

A lengyel parlament alsóházában tavaly szeptemberben egyetlen ellenszavazattal elfogadott jogszabály értelmében minden olyan személy, akit 15 év alatti kiskorú vagy közeli családtag sérelmére elkövetett nemi erőszak miatt ítéltek el, "a bíróság döntése alapján nemi vágyainak csökkentése céljából gyógyszeres és pszichoterápiai kezelésnek vethető alá", miután letöltötte börtönbüntetését.

Októberben a szenátusban csupán Wlodzimierz Cimoszewicz volt igazságügyi miniszter tartózkodott a szavazástól. Ő arra figyelmeztetett, hogy a páciens beleegyezése nélküli kezelés az emberi jogok megsértését jelentheti, ami Lengyelország nemzetközi kötelezettségeibe ütközhet. Egy igazságügyi szakértő viszont azzal érvelt, hogy a gyógyszeres ivartalanítás nem semmisíti meg végérvényesen a szexuális vágyat, csupán átmenetileg fékezi azt. Ha pedig az elítélt egészségét sodorná veszélybe a kezelés, akkor a hatóságok eltekinthetnek a beavatkozástól.

A jogszabály szerint a bíróság minden konkrét esetben pszichiáterek, szexológusok és pszichológusok véleményének meghallgatása után dönt a terápia elrendeléséről.

A súlyos bűncselekménynek számító, kiskorú vagy családtag sérelmére elkövetett nemi erőszak büntetési tételét a most hatályba lépett törvény a korábbi 2-12 évi szabadságvesztésről 3-tól 15 évig terjedő börtönre változtatta. Emellett három évig terjedő börtönnel rendeli sújtani azokat, akik pedofil ajánlatokat tesznek az interneten.

A törvénymódosítást Donald Tusk kormányfő kezdeményezte azután, hogy őrizetbe vettek egy 45 éves férfit, aki hat éven át fogva tartotta és rendszeresen megerőszakolta lányát, aki két gyermeket szült az apjától.