Elemér
0 °C
10 °C

Sorkatonák loptak a Kaczynski-baleset helyszínén

2010.06.08. 08:57 Módosítva: 2010.06.08. 15:33
A hétfői orosz belügyi cáfolatok ellenére mégis őrizetbe vettek három személyt a Lech Kaczynski lengyel államfő repülőgép-szerencsétlenségének egyik áldozatától ellopott hitelkártyával való visszaélés miatt. A négy sorkatona ellen már vádat emeltek.

Moszkvában kedden megerősítették, hogy orosz sorkatonák valóban ellopták és használták a Lech Kaczynski lengyel államfő repülőgép-szerencsétlensége során elhunyt egyik áldozat hitelkártyáját.

Az orosz hatóságok a négy sorkatona ellen büntető eljárást indítottak, és már ismertették is velük az ellenük felhozott vádakat, mondta Vlagyimir Markin, a legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottság szóvivője. Markin hangsúlyozta, hogy az ügyben a nyomozás már jó ideje folyik, és hogy az elkövetett bűncselekményhez sem a belügyminisztérium különleges erőinek (OMON), sem más belügyi fegyveres testületnek nem volt köze.

Vasárnap a lengyel kormányszóvivő azt mondta, hogy az OMON három tagját őrizetbe vették, mert ellopták a Kaczynski elnök gépén utazó Andrzej Przewoznik bankárnak, a mártírok emlékhelyeit gondozó lengyel tanács vezetőjének bankkártyáját, és vásároltak is vele mintegy 1500 euró értékben.

Az orosz belügyi szervek az állítást cáfolták, de mint arra a Kommerszant című lap kedden felhívta a figyelmet, a védelmi minisztérium szervei kitértek a kérdés elől.

Vlagyimir Markin kedden azt is elmondta, hogy a katonák állomáshelyének vezetése fordult a nyomozó szervekhez azzal, hogy a baleset helyszínének őrzésével megbízott katonák közül többnél külföldi bankkártyákat találtak. A büntetőeljárást már akkor megindították, de a katonákat nem vették őrizetbe, hanem állandó megfigyelés alatt állnak. Csak jóval később, amikor már javában folyt a nyomozás, keresték meg a lengyel szervek az orosz hatóságokat azzal, hogy az egyik áldozat bankszámlájáról pénz tűnt el, mondta Markin.

Hozzátette még, hogy a négy katona közül három büntetett előéletű, mind a négyen beismerő vallomást tettek és együttműködnek a nyomozással. A védelmi minisztérium kedden bejelentette, hogy ha bebizonyosodik a négy sorkatona bűnössége, a főhatóság kész megtéríteni az általuk okozott kárt.

A Lech Kaczynski lengyel elnököt és kíséretét szállító repülőgép április 10-én zuhant le a Szmolenszk-Szevernij katonai repülőtér közvetlen közelében, s a gépen utazók mindannyian életüket vesztették.