Leonóra, Inez
-4 °C
6 °C

Elszólta magát a BP egyik vezetője

2010.06.09. 12:48 Módosítva: 2010.06.09. 13:53
A BP egyik magas rangú vezetője úgy nyilatkozott: a jövő hét végére gyakorlatilag teljesen összegyűjtik az olajat a Mexikói-öbölben. A BP később szépített: szerintük jelentős javulásra van szükség ennek teljesítéséhez.

A BP egyik felsővezetője szerint a társaság arra számít, hogy a jövő hét elejére gyakorlatilag teljesen sikerül befogni a Mexikói-öbölben szivárgó olajat - írja a breitbart.com.

Doug Suttles, a mentést felügyelő vezető kedden úgy nyilatkozott, hogy a kiömlő olajat csöpögésre kell csökkenteni hétfőre vagy keddre.

Királygém lesi a tengert az olajfogó gáton Floridában
Királygém lesi a tengert az olajfogó gáton Floridában

Hétfőn még arról volt szó, hogy a szennyeződés eltakarítása akár évekig is eltarthat , és maga a BP is letett arról, hogy megállítsa a szivárgást, bár az új olajfogó elhelyezésével minden korábbinál nagyobb mennyiségben képes a felszínre vezetni a nyersolajat.

Suttles mosta azt mondja, egy második szivattyúhajó meggyorsíthatná a folyamatot, és hogy az új olajfogó sapka jobban lecsökkenti majd a szivárgást. Viszont korábbi nyilatkozatokból az derül ki, hogy ezt az új olajfogó sapkát csak júliusban engedik majd le.

A BP megpróbálta tisztázni Suttles szavait. Véleményük szerint még ha a vállalat optimista is a jelenlegi helyzetben, a látható javuláshoz még megfelelő körülmények között is jóval több időre van szükség.