Fico is megemlékezett Trianonról

2010.06.09. 15:56
Robert Fico szlovák kormányfő szerint a közép-európai államok határainak szilárdnak kell maradniuk, különben Európa szíve megállhat. Véleménye szerint a trianoni szerződés nem fosztotta meg területétől Magyarországot, csupán az őt megillető területre redukálta az ország méretét.

A közép-európai államok határainak szilárdsága biztosítja azt, hogy a kontinens szíve rendszeresen fog dobogni - hangoztatta a szlovák miniszterelnök, amikor szerdán Pozsonyban a ligetfalusi Duna-parton felavatta az I. világháború után aláírt békeszerződések emlékművét.

"Aki kísérletezni kezd a szívvel, könnyen előidézheti annak halálát, s az európai egyesülés gondolatának a halálát is" - tette hozzá.

"Ezeket a szerződéseket egy egységes rendszernek tartjuk, amely tiszteletben tartja a nemzetközi jogot és a dokumentumokat aláíró partnerek közti egyenjogúságot" - jelentette ki Robert Fico. Leszögezte: aki a szerződéseket megsérti, a nemzetközi jogot sérti meg, s olyan arrogáns, másokat nem tisztelő hozzáállásról tesz tanúbizonyságot, amelynek a demokratikus Európában nincs helye.

A kormányfő hangsúlyozta: meggyőződése, hogy a trianoni szerződés semmiképpen sem fosztotta meg területétől Magyarországot, ahogy azt az irredentisták és a velük egy követ fújó történészek állítják.

"Magyarország az őt megillető területen született a történelmi Magyarország szétesése után, amelyet a szerződés csak megpecsételt" - jelentette ki a szlovák miniszterelnök. Úgy vélte: a trianoni szerződés csak az I. világháború után kialakult status quo-t rögzítette.

Beszédében a kormányfő méltatta a "cseh testvérek" állásfoglalását a szlovák-magyar vitában, s köszönetet mondott Václav Klaus cseh államfőnek, hogy akárcsak Trianon ügyében, a magyarok kettős állampolgárságánál is kiállt Szlovákia mellett.

"Tudjuk, hogy vannak barátaink, akik jóban rosszban velünk vannak" - szögezte le Fico.

Az emlékmű felavatási ceremóniájának végén a szlovák mellett a cseh és az európai himnusz is elhangzott.  • Tippek
  • Hírek