Elemér
0 °C
10 °C

Csapást mértek a mexikói drogkartellekre

2010.06.10. 21:57 Módosítva: 2010.06.10. 22:09
Nagyszabású akció keretében négyszáznál is több embert fogtak el az Egyesült Államokban, akik a hatóságok szerint a mexikói drogkartelleknek dolgoztak. A 22 hónapja tartó átfogó nyomozás során összesen több mint kétezer embert tartóztattak le.

Több mint négyszáz, a vádak szerint a mexikói kábítószerkartelleknek dolgozó embert vettek őrizetbe egy nap alatt az Egyesült Államokban az igazságügyi minisztérium és a kábítószer-ellenes ügynökség (DEA) csütörtöki bejelentése alapján.

A helyi idő szerint szerdán 16 szövetségi államban végrehajtott Megszabadítás elnevezésű akció egy közel két éve tartó nyomozás része volt. A 22 hónapja tartó átfogó nyomozás során összesen több mint kétezer embert tartóztattak le, tájékoztatott Eric Holder, az Egyesült Államok igazságügyi minisztere. Szerinte a szerdai akció csak egy csata volt, de jelentős csapás a kartellekre.

A 2008-ban kezdődött akcióban a DEA, a szövetségi nyomozóiroda (FBI), valamint a bevándorlási hivatal (ICE) nyomozói a helyi hatóságokkal együttműködve lefoglalt összesen 74,1 tonna kábítószert - metamfetamint, kokaint, heroint, valamint marihuánát -, és 154 millió dollárnyi készpénzt, fegyvereket.

Az Obama-adminisztráció a mexikói féllel együttműködve eltökélte, hogy felszámolja a kábítószer-forgalmat a két ország közös határszakasza mentén, ahol a mexikói oldalon eluralkodott az erőszak.

Mexikó és az Egyesült Államok között azonban a napokban feszültté vált a viszony, mert amerikai határőrök mexikói területre átlőve halálosan megsebesítettek egy 15 éves fiút, aki állításuk szerint át akart jutni az Egyesült Államokba. Mexikó hivatalos panasszal élt, az ügyben az FBI nyomozást kezdett. Eric Holder sajnálatának adott hangot az eset miatt, de úgy vélekedett, hogy a két ország közötti kapcsolat továbbra is jó.