Tamás
-7 °C
8 °C

Két év líbiai fogság után szabadult egy svájci cégvezető

2010.06.10. 23:42
Elengedték a líbiai hatóságok tripoli börtönéből Max Göldi svájci üzletembert, akinek sorsa a két ország között régóta húzódó diplomáciai vita homlokterében állt - közölte csütörtökön az üzletember ügyvédje.

Szalah Zahaf elmondta, hogy az üzletember - az ABB cég líbiai fiókjának vezetője - jelenleg egy tripoli szállodában tartózkodik. Göldi fizikai és lelki állapota is jó. Szombaton megkezdik a kilépővízum beszerzésének előkészületeit, hogy az üzletember hazautazhasson Svájcba.

Göldi elengedését az alpesi ország hatóságai egyelőre nem erősítették meg.

A férfit idén februárban a líbiai bevándorlási szabályok megsértése miatt ítélték négyhónapos szabadságvesztésre, amely szombaton járt volna le.

Az üzletembernek már néhány nappal azután gondjai támadtak a líbiai hatóságokkal, hogy Svájcban 2008 júliusában őrizetbe vették Moammer el-Kadhafi líbiai vezető fiát, Hannibal Kadhafit és feleségét azzal a váddal, hogy genfi luxusszállodájukban több alkalmazottat bántalmaztak. A svájci hatóságok rövid időn belül ejtették a vádat.

Hannibal Kadhafi őrizetbe vétele nyomán a két ország között azonban heves diplomáciai vita támadt. Líbia leállította Svájcba irányuló kőolajexportját, és kivonta dollármillióit a svájci bankokból. A viszály egy rövid időre az Európai Uniót és az Egyesült Államokat is Líbia ellen fordította.