Zoltán
-4 °C
9 °C

Mindkét magyar párt bejuthat a szlovák parlamentbe

2010.06.11. 21:34 Módosítva: 2010.06.11. 21:35
A két utolsó közvélemény-kutatás eredménye szerint is az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nyeri a szombati parlamenti választást Szlovákiában, de a mai koalíciónak az egyik felmérés szerint sem lesz többsége a törvényhozásban.

A pozsonyi Polis Slovakia közvélemény-kutató ügynökség június elején készült felmérésének eredménye szerint a Smer támogatottsága egy hónap alatt csökkent. Most a Smert a megkérdezettek 29,1 százaléka támogatta. Az előző, május elején készített felméréshez viszonyítva ez 5,2 százalékos csökkenést jelent.

A második helyen az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) áll 15,9 százalékos támogatottsággal, míg a harmadikon a Szabadság és Szolidaritás (SaS) 12,8 százalékkal. A Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 10,8 százalékos népszerűséggel a negyedik helyen végzett.

Rajtuk kívül még három párt jutna be a parlamentbe: a Híd 7,1 százalékkal, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,7 százalékkal és a Magyar Koalíció Pártja (MKP) 5 százalékkal, ami egyben a bejutáshoz szükséges parlamenti küszöb.

Ha ilyen eredmény születne, akkor a jelenlegi koalíciós pártok, illetve a mai ellenzék között a mandátumok megoszlása a 150 tagú parlamentben 89:61 lenne az ellenzék javára.

A parlamentben hét párt foglalna helyet, kiesne a Vladimír Meciar vezette Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS).

A választásokon a megkérdezettek 61 százaléka kívánt részt venni.

Az MVK ügynökség szintén június elején készült felmérése szerint a pártok támogatottsági sorrendje a következő: Smer 32,3 százalék, SDKU 13 százalék, SaS 11,5 százalék, KDH 10,6 százalék, SNS 6,2 százalék, HZDS 5,9 százalék, MKP 5,6 százalék, Híd 5,2 százalék.

A parlamentbe e felmérés szerint nyolc párt jutna be, köztük a HZDS is. A mai koalíció és az ellenzék közötti mandátumarány 74:76 lenne, ami minimális ellenzéki többséget jelent.

Szlovákiában szombaton tartják a parlamenti választásokat. Kampánycsend ezúttal már nincs, így a pártok kampányolása folytatódik. Kivételt csak a választóhelyiségek jelentenek, ahol tilos a kampányolás.

Ivan Gasparovic államfő aktív részvételre szólította fel a polgárokat. Az elnök konkrétan egyetlen pártot sem említett, de miután kiemelte a nemzeti elkötelezettség és a szociális érzékenység szükségességét, mindenki előtt világossá vált, hogy Robert Fico miniszterelnök pártjának támogatására buzdított.