Salamon
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Újra rendkívüli állapot Kirgizisztánban

2010.06.11. 07:36 Módosítva: 2010.06.11. 07:36
A kirgiz ideiglenes kormány ismét rendkívüli állapotot hirdetett pénteken a közép-ázsiai ország déli részén lévő Os városában, valamint annak környékén, és páncélozott katonai járműveket küldött oda, miután előző nap több száz fiatal összeverekedett, üzleteket fosztogatott, autókat gyújtott fel a városban. A történteknek legalább 12 halottja és több mint száz sebesültje van.
000T TRDV732948

A Roza Otunbajeva vezette ideiglenes kormány szóvivője közölte, hogy az erőszakos cselekményekben részt vettek száma ezer és háromezer közötti volt. A verekedő tömeg a katonák és rendőrök megérkezésének hatására szétszaladt. A rendkívüli állapot és a vele együtt elrendelt éjszakai kijárási tilalom június 20-áig marad érvényben - tette hozzá.

Az országrész az áprilisi felkelésben elűzött Kurmanbek Bakijev volt államfő hatalmi bázisa. Szemtanúk szerint a helyi kirgiz és üzbég lakosság, illetve a különböző klánok között törtek ki ismét az összecsapások, mint korábban többször.

000T TRDV732947

Egy osi kórház egyik orvosa elmondta, hogy az éjszaka több mint ötszáz ember jött be a kórházba különböző sérülésekkel. Az egészségügyi minisztérium szóvivője közölte, hogy legalább 12 halottja és 126 sebesültje van a zavargásoknak. Az áldozatok legtöbbjének lőfegyvertől származó sérülése van - tette hozzá. Legutóbb május 19-én rendeltek el rendkívüli állapotot az országrészben.