Szerbia kikérte a horvátoktól Djindjic gyilkosát

2010.06.13. 11:38 Módosítva: 2010.06.13. 11:42
A zimonyi maffia tagja, Sretko Kalinic kiadatását kérte Szerbia, de ehhez a horvát alkotmányt is módosítani kell.

Szerbia hivatalosan is kérte Horvátországtól a Zoran Djindjic néhai szerb kormányfő megölésére szőtt összeesküvés egyik résztvevőjének kiadatását, jelentette a hét végi szerb sajtó.

A szóban forgó személy bizonyos Sretko Kalinic, a hírhedt "zimonyi maffia" tagja. Ez a bűnszervezet tervelte ki, és hajtotta végre a Slobodan Milosevic diktatúrája utáni első szabadon választott szerb kormány vezetőjének, Zoran Djindjicnek a megölését.

A 36 éves Kalinicot - akit Szerbiában távollétében 30 év börtönbüntetésre ítélték a Djindjic-gyilkosságban való részvételéért - a horvát főváros közelében fogták el sok évi bujkálás után. A rendőrség úgy jutott a nyomára, hogy Kalinic súlyosan megsebesült, mert valamikori cinkosa, a "zimonyi klán" egy másik tagja, az azóta szintén kézre kerített Milos Simovic kétszer rálőtt. A szerb sajtó tudni véli, hogy a leszámolás azért történt, mert Kalinicnak viszonya volt Simovic Belgrádban élő feleségével.

Kalinic kiadatásához módosítani kell a horvát alkotmányt, mert a dalmáciai születésű férfinak a szerb mellett horvát állampolgársága is van, a horvát alaptörvény pedig tiltja horvát állampolgárok kiadatását az Európai Unión kívüli országoknak. A horvát parlamenti pártok között nincs vita a módosításról, állítólag már a héten megszavazhatják.

A szerb és a horvát igazságügyi minisztérium ezzel egyidejűleg lázasan dolgozik egy kétoldalú kiadatási egyezmény szövegezésén. A megállapodás értelmében Szerbia és Horvátország kölcsönösen kiadná egymásnak a bűnszervezetben elkövetett bűntettekkel, illetve egyéb súlyos bűncselekményekkel gyanúsított szerb, illetve horvát állampolgárokat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport