Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-6 °C
2 °C

71 nő nem ülhetett repülőre Iránban

2010.06.14. 21:00
Nem szállhatott repülőre 71, az előírásokat sértő módon öltözött nő Iránban, 33 ezer utast pedig csak úgy engedtek elrepülni, hogy valamit változtatniuk kellett öltözetükön. Az utóbbi három hónapban regisztrált adatokról Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök azt mondta, nem hiszi, hogy az ilyen szigorkampányok sikerrel járnak.

Az elmúlt három hónap alatt 71,  nem az előírásoknak megfelelő módon öltözött nő számára tiltották meg a beszállást az iráni repülőtereken, 33 ezer utasnak pedig - férfiaknak és nőknek vegyesen - változtatnia kellett öltözékén, hogy felengedjék őket a repülőgép fedélzetére, közölte hétfőn iráni rendőrségi forrásokra hivatkozva az állami hírügynökség.

Az iráni határrendőrség az iráni újév, vagyis március 21. óta állította a visszafordított 71 nőt bíróság elé az iszlám öltözködési szabályok megszegése miatt, jelentette be Nabiollah Hejdari, az iráni repülőtéri rendőrség parancsnoka.

Az 1979-es iszlám forradalom győzelme után a nők számára - irániak vagy külföldiek - az öltözködésben is kötelezővé tették, hogy kövessék a vallási előírásokat. Nyilvános helyeken bakfiskortól el kell takarniuk hajukat és testük körvonalait.

Az elmúlt hetekben a vallási rendőrség fokozott szigorral ellenőrzi, hogy nem túlságosan testhez simuló-e a ruha, és nem csúszik-e a kelleténél jobban hátra a fejsál. Az öltözködési előírások megszegését akár 13 millió riálos (csaknem 300 ezer forintos) bírsággal is sújthatják.

Hejdari elmondta, hogy az iráni év első 82 napja alatt  87714 esetben figyelmeztettek amiatt, hogy nem takarták el kellően a hajukat, 3506 ember pedig kötelezettséget vállalt arra, hogy a jövőben követni fogja az iszlám előírásokat.

Mahmúd Ahmadinezsád elnök az állami televíziónak nyilatkozva vasárnap erős rosszallását fejezte ki a szigorkampány miatt. "Lehetetlen, hogy az efféle kampányok sikerrel járnának" - hangoztatta az államfő. "Az állam nem avatkozik be ilyesmibe. Megítélésünk szerint sértés egy fiútól és egy lánytól a kapcsolatuk jellegéről kérdezősködni. Senkinek sincs joga ilyet kérdezni az emberektől" - mondta Ahmadinezsád.  • Vennék
  • Bankszámla