Izrael saját vizsgálóbizottsággal derítené fel a segélyflottaügyet

2010.06.14. 01:02
A testületbe két neves külföldit is meghívtak, de ez messze nem az ENSZ által követelt független nemzetközi bizottság.

Izrael saját vizsgálóbizottságot állít fel a gázai segélyflottilla elleni május végi katonai akciójának kivizsgálására, a testület munkájába két magas rangú külföldi megfigyelőt is bevonnak - jelentette be vasárnap este Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala. Az Egyesült Államok máris fontos lépésként üdvözölte a bejelentést.

Netanjahu hivatalának közleménye szerint az izraeli kormány hétfőn adja végső áldását a javaslatra. A vizsgálóbizottságot Jaakov Tirkel, az izraeli legfelsőbb bíróság nyugalmazott bírája vezeti majd, két másik izraeli tagja mellett pedig megfigyelőként David Trimble Nobel-békedíjas északír politikus és Ken Watkin egykor kanadai katonai főügyész vesz részt a testület munkájában.

Izrael korábban már elutasította az ENSZ azon követelését, hogy nemzetközi vizsgálóbizottság tárja fel a kilenc palesztinbarát török aktivista halálát követelő tengeri incidens körülményeit. Az akció miatt súlyos bírálatok érték a zsidó államot, amelyre nyomás nehezedik annak érdekében is, hogy enyhítse vagy teljesen oldja fel a - Hamász palesztin radikális iszlamista mozgalom által uralt - Gázai övezet zárlatát.

Robert Gibbs, a washingtoni Fehér Ház szóvivője "fontos előrelépésnek" mondta a vasárnap esti jeruzsálemi bejelentést, és azt hangoztatta, hogy Izrael képes pártatlan vizsgálatot lefolytatni az incidens ügyében.  • Tippek
  • Hírek