Miklós
-4 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Belülről buktathatnák a román kormányt

2010.06.15. 08:56 Módosítva: 2010.06.15. 09:07
Várhatóan nem szavazzák meg az ellenzéki szociáldemokraták által benyújtott bizalmatlansági indítványt a román törvényhozásban. Emil Boc kormánya akkor bukhatna, ha a kormányzó PD-L-en belül is ellene szavaznának csoportok vagy Traian Basescu elnök akarna váltást, ez azonban valószínűleg csak ősszel, a megszorítások bevezetése után jön el.

"Reális esély nincs a kormány bukására" - mondta Kiss Tamás szociológus, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársa a Romániában a kabinet ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról, amelyről kedden szavaznak a törvényhozásban.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) azután nyújtotta be kezdeményezését, hogy az előző hét elején az Emil Boc vezette demokrata-liberális kormány felelősséget vállalt a parlament előtt azért a két törvényért, amelyek jogerőre emelnék a közalkalmazotti bérek 25 és a nyugdíjak 15 százalékos csökkentését, írja az Új Magyar Szó. Ha az indítvány megbukik, automatikusan érvénybe lépnek a kormány tervezetei.

A szociáldemokratáknak még a szintén ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőivel együtt is több mint húsz képviselő hiányozna a dokumentum elfogadásához szükséges 236 szavazathoz.

A Manna.ro szerint a döntések ellen tiltakozó szakszervezetiek és nyugdíjasok nyomására a Demokrata Liberális Párt (PD-L-es) több képviselője is megígérte, hogy megfontolják a bizalmatlansági indítvány megszavazását. Egyiküket állítólag egy moziban tartott lakossági fórumon győzték meg a megszorítások ellenzői, ugyanakkor tömeges fordulatokról nem lehetett hallani.

Kiss Tamás szerint akkor lenne esélye a kezdeményezésnek, ha a PD-L-en belül lennének a megbuktatására törő csoportok, vagy maga Basescu irányából kezdeményeznék a váltást. Előbb-utóbb napirendre kerülhet, hogy Emil Boc távozzon, de ez inkább ősszel, a megszorítások bevezetése után várható.

Az ellenzék ugyanakkor igazából akkor sem nyerne túl sokat, ha valahogy mégis átmenne az indítvány, ugyanis ősszel már sikerült megszavazni egyet, ez azonban nem vonta maga után a kormánypárt bukását. Az ellenzéknek jelenleg nincs túl nagy esélye arra, hogy összehozza a kormányzáshoz szükséges többséget. A bizalmatlansági indítvány ugyanakkor egy látványos lépés, rövidtávon és középtávon is politikai tőkét remélhetnek tőle.

Basescu és a demokrata-liberálisok támogatása megrogyant az őszihez képest, és a megszorítások bevezetése után ennél is nagyobb népszerűségvesztésre számíthatnak. A Társadalomtudományi Csoport (GSS) PNL megrendelésére készített felmérésében megkérdezettek 60 százaléka szerint az államfő és a jelenlegi kormány felelős a mostani gazdasági helyzetért, miközben csak 4,8 százalék gondolja, hogy a volt PNL-kormány vitte csődbe az országot.

Ennek ellenére "a kormányzópárt ki fogja húzni a következő két évet, de a kormányfő személye, vagy a koalíció összetétele is változhat" - vélte Kiss Tamás, aki szerint a kormányok mindvégig Basescu befolyása alatt állnak majd. Elnökválasztás ugyanakkor csak öt év múlva lesz, ezért Basescu népszerűsége még többször változhat.