Kornélia
1 °C
14 °C

Jótékonysági koncert háborús bűnösök javára Splitben

2010.06.16. 16:59
Vizsgálatot kezdeményezett szerdán a horvát elnök amiatt, hogy a horvát haditengerészet dalárdája is fellépett a hét végén egy jótékonysági koncerten, amelyet háborús bűnökkel vádolt horvát extábornokok javára szerveztek a dalmáciai Splitben - jelentette a Beta szerb hírügynökség.

A háborús veteránok egyesületének helyi szervezete hozta tető alá "Az igazságért" címmel rendezett vasárnap esti koncertet a helyi és a megyei önkormányzat anyagi támogatásával. Hírek szerint elsősorban az keltett feltűnést, hogy a HRT horvát közszolgálati tévé élőben közvetítette az eseményt - a nézők a műsor közben telefonhívással adakozhattak -, s hogy a koncerten a horvát fegyveresek erők Szent György nevét viselő kórusa is fellépett.

"Vizsgálat megindítását kértem, hogy megállapítsuk, hogyan történhetett ez meg" - közölte Ivo Josipovic horvát elnök, hozzátéve, hogy a Szent György-kórusnak a koncerten való részvétele "adott esetben káros következményekkel járhat". Azt mondta, Jadranka Kosor kormányfővel együtt sokat dolgoztak azon, hogy helyreállítsák Horvátország hitelét a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt, "aztán ilyesmi történik közvetlenül Horvátország EU-csatlakozása előtt".

Hírek szerint a védelmi minisztérium több funkcionáriusa is jelen volt az eseményen, emiatt állítólag több külföldi nagykövetség is tiltakozott a horvát vezetésnél.

A koncerten fellépett többek között az a hírhedt, de Horvátországban igen népszerű énekes, Tomislav Perkovic "Thompson" is, aki a II. világháborús horvát fasiszta bábállam, az usztasa rezsim jelszavával köszönti közönségét, és több usztasa induló feldolgozása is szerepel a műsorán. Néhány éve Hollandiában nem is engedték fellépni, és az egyik kanadai koncertet is törölnie kellett, akkora volt a tiltakozás.

A tájékoztatás szerint kicsivel több mint 20 ezer euró jött össze a spliti koncerten. Szerb lapok tudni vélik, hogy a szervezők ennél többre számítottak.

A Beta jelentése szerint horvát nem kormányzati szervezetek élesen bírálták a horvát köztévét, mondván: a HRT megszegte a működésére vonatkozó szabályokat, és "fittyet hányt az áldozatok szenvedéseire azzal, hogy olyan embereket magasztalt és emlegetett hősként, akiket háborús bűnök elkövetésével vádolnak".