Megindította a halottá nyilvánítást Mladics családja

2010.06.16. 19:52

A háborús bűnök miatt keresett Ratko Mladics családja szerdán hivatalosan is arra kért egy szerb bíróságot, hogy nyilvánítsa halottá a volt boszniai szerb parancsnokot, közölte a család ügyvédje. A 15 éve szökésben lévő Mladics a család szerint olyan egészségügyi problémákkal küszködött, hogy valószínűleg már nincsen életben. A család az őket ért zaklatások miatt szeretné halottá nyilvánítani Mladicsot.

A család ügyvédje szerint "2003 februárja óta egyetlen bizonyíték sincsen arra, hogy Mladics még életben lenne" - idézte a Beta szerb hírügynökség Milos Szaljicsot. Az ügyvéd szerint Mladics orvosi iratai bizonyítani fogják, hogy az egykori szerb parancsnok 1996-ban stroke-ot kapott, és egyéb egészségügyi problémái is voltak. Az ügyvéd szerint kérdéses, hogy "egy folyamatos orvosi ellátást igénylő ember képes állandó menekülésben élni, barlangokban bújkálva".

A szerb törvények értelmében egy hetven évnél idősebb embert viszonylag könnyen halottá lehet nyilvánítani, ha már öt éve nem látták. Mladics azonban még csak 68 éves, így a családnak bizonyítania kell, hogy olyan rossz volt az egészsége, hogy feltehetően már nincsen életben.

Ratko Mladics volt boszniai szerb katonai parancsnokot 1992 és 1995 között elkövetett népirtás, háborús és emberiesség elleni bűntettek miatt körözi a délszláv háborús ügyeket kivizsgáló hágai nemzetközi bíróság. Mladics nevéhez kötik a többi között a tízezer életet követelő szarajevói ostromot, valamint a srebrenicai mészárlást, ahol több mint nyolcezer boszniai muzulmánt gyilkoltak le a szerb katonák.

Mladics elfogása Szerbia európai uniós csatlakozásának egyik feltétele.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Betét