Kázmér
-2 °C
15 °C

Nem bukott meg a román kormány

2010.06.16. 10:54

Elutasította keddi együttes ülésén a román képviselőház és a szenátus a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. Az indítványt az ellenzéki szociáldemokraták nyújtották be, és a másik ellenzéki párt, a nemzeti liberálisok is támogatták. A közös ülésen jelenlevő képviselők és szenátorok többsége ugyan a kormány ellen szavazott, de a 228 igen végül nem volt elég, az indítvány elfogadásához 236 képviselő és szenátor támogatása kellett volna.

Szokatlanul feszült légkörben zajlott a vita, a pártok szónokai kíméletlen nyerseséggel támadták a velük egyet nem értőket. "Fogalmatok sincs, milyen kockázatot vállaltok" - kiabálta például Emil Boc az ellenzéki képviselőknek. A teremben több alkalommal dulakodás tört ki.

A légkör a parlament épületének környékén is feszült volt. A téren több ezer közalkalmazott tüntetett, hiszen a kormány ellen a szigorú megszorító intézkedések miatt nyújtottak be bizalmatlansági indítványt. A megszorítások leginkább az állami fizetésből élőket sújtják, bérük az intézkedések után negyedével csökkenhet.

A bizalmatlansági indítvány kudarca a megszorító intézkedések automatikus életbe lépését is jelenti.