Kornélia
-1 °C
15 °C

Slota nem akar magyarokat látni a kormányban

2010.06.16. 16:18
Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke szerint továbbra is nyitott a helyzet, hogy ki alakíthat kormányt Szlovákiában. Neki azonban az a legfontosabb, hogy a magyar párt, a Híd, ne kaphasson kormányzati szerepet.

Továbbra is teljesen nyitottak a szlovákiai kormányalakítás esélyei, vélte Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke miután Ivan Gasparovic államfővel szerdán Pozsonyban megvitatta a hétvégi parlamenti választások után kialakult helyzetet.

Szerinte a négy jobboldali párt között, amely kedden este szándéknyilatkozatot írt alá a közös kormányalakításról, olyan véleménykülönbségek vannak, hogy egy közös kormány létrehozása nem sikerülhet.

"Meggyőződésem, hogy egyelőre minden nyitott. Az SNS támogatná, ha az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) és a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) lépne koalícióra" - jelentette ki Slota újságírók előtt. Szerinte az SNS számára azonban a legfontosabb feladat az, hogy megakadályozza a magyar párt, a Híd bekerülését az új szlovák kormányba.

Bugár Béla, a Híd elnöke, aki Slota előtt járt az államfőnél, hangsúlyozta, a négy jobboldali párt - a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), a KDH és a Híd - eltökélt abban, hogy közösen alakítanak kormányt.

A politikus szerint az államfővel való találkozóján a szlovák-magyar viszony is szóba került. Bugár elmondta, Budapest és Pozsony viszonyának enyhüléséhez feltétlenül szükségesnek tartja, hogy Szlovákiában megváltozzon az a légkör, ami a szlovák-magyar viszonyhoz való eddigi hozzáállást jellemezte. A politikus szerint sok függ attól, hogy milyen törvényeket fogad majd el az új szlovák kormány, illetve hogy Budapest és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke módosítják-e Szlovákiával kapcsolatos álláspontjukat.

Ján Figel, a KDH elnöke arra kérte az államfőt, fogadja a négy jobboldali párt vezetőit, hogy hivatalosan tájékoztathassák kormányalakítási szándékukról. "A köztársasági elnök még nem kapta meg Iveta Radicovának, a jobboldal közös kormányfőjelöltjének találkozót kérő levelét" - jelentette ki Marek Trubac elnöki szóvivő. Szerinte amint az államfő megkapja a levelet, kitűzi a találkozó időpontját.

Trubac ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy hétfőn Robert Fico, a választásokon győztes Smer elnöke kapott kormányalakítási megbízatást. Ficónak a jövő hét szerdájáig kell beszámolnia az államfőnek tárgyalásai eredményéről. "Az elnök ezt az időpontot nem kívánja átugrani" - szögezte le a szóvivő.

Mind a négy jobboldali párt elutasította Fico tárgyalási felhívását. Részletek nem ismeretesek A sajtó szerint Fico elsősorban a KDH-t szeretné megnyerni, ezért a pártnak állítólag felajánlotta a miniszteri tisztségek felét, ha hajlandó lenne a koalícióra a Smerrel.