Tamás
-7 °C
8 °C

Ultraortodox zsidók csaptak össze a rendőrséggel

2010.06.16. 18:31 Módosítva: 2010.06.16. 19:23
Tizenöt ember megsérült az izraeli Jaffában, mikor rendőrök és ultraortodox zsidók csaptak össze egy lakópark építkezésének a helyszínén. Az ultra-ortodoxok szerint tilos háborgatni az építkezés közben talált sírokat.

Legalább tizenöten sérültek meg szerdán az izraeli Jaffában egy luxus lakópark építkezési helyszínén ultraortodox zsidók és rendőrök összecsapásában.

Az ultraortodox zsidók amiatt tiltakoznak, hogy az építkezési telken zsidó sírokat találtak és a zsidó törvények szigorú értelmezése szerint nem szabad a sírokat háborgatni.

A több száz tüntető üvegekkel és kövekkel támadt a gumibotozó, zömében lovas rendőrökre, közben izraeli zászlókat égettek és náciknak titulálták a rendfenntartókat. Rátámadtak az eseményt figyelemmel kísérő és filmező tudósítókra is. Az összecsapásokban legalább tíz ortodox és öt rendőr sérült meg. Több busznyi tüntetőt elvittek a rendőrök, és 15-öt le is tartóztattak közülük.

Az Andromeda Hill nevű, fallal körülvett apartman komplexumot azért is ellenzik a környékbeli lakosok, mert szerintük túl sok területet kell miatta kivonni a közösségi használat alól.