Elemér
-1 °C
10 °C

Bővült az Iránnal szembeni embargós lista

2010.06.17. 06:37
A nukleáris fegyverkezés miatt újabb iráni cégekkel és személyekkel tilos üzletelni az USA-ban. Hamarosan az EU is léphet.

Az amerikai kormány az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) által Teherán ellen elrendelt újabb szankciókat alkalmazva kibővítette a büntető intézkedésekkel sújtott iráni vállalatokról és tisztségviselőkről készített feketelistáját.

A már eddig is hosszú listára további több mint három tucat iráni vállalat és tisztségviselő neve került fel. Bár a BT-határozat név szerint nem említette, az amerikai listára felkerült Ahmad Vahidi iráni védelmi miniszter, s több olyan vállalat vagy tisztségviselő, akik az iszlám köztársaság elit fegyveres erejétől, a Forradalmi Gárdától függenek. Többek között felvették a listára az Iráni Postabankot, valamint az iráni tengerhajózási vállalat öt fedővállalkozását.

Az amerikai törvények értelmében befagyasztják a listán szereplők amerikai pénzintézetekben lévő vagyonát, s amerikai állampolgárok nem üzletelhetnek velük. A BT a múlt héten elrendelt újabb szankciókkal nukleáris programja miatt bünteti Iránt, amely a nyugati országok szerint a békés célúnak mondott programja leple alatt atomfegyverek előállítására törekszik. Az Európai Unió csütörtökön várhatóan az Egyesült Államokéhoz hasonló lépéseket tesz.