Elemér
-1 °C
10 °C

Törökország csökkentené diplomáciai kapcsolatait Izraellel

2010.06.17. 14:28
Törökország alacsonyabb szintre helyezi Izraelhez fűződő diplomáciai kapcsolatait, ha a zsidó állam nem teljesít bizonyos feltételeket a Gázai segélyflottillát ért katonai támadás után - vált ismertté csütörtökön török diplomáciai forrásból.

"Ha nem teljesítik a feltételeinket, rövid időn belül lefokozzuk diplomáciai képviseletünket Izraelben" - közölte a névtelenséget kérő török forrás. Az már Izraeltől függ, hogy ebben az esetben maga is hasonló lépéseket tesz-e - tette hozzá.

A török napilapok úgy vélték, hogy Ankara legkésőbb a hónap végéig valóra váltja fenyegetését. Ha ez valóban megtörténik Törökország ügyvivői szintre fokozhatja le nagyköveti szintű képviseletét Izraelben.

A diplomáciai forrás elmondta: feltételeik között szerepel, hogy Izrael kérjen hivatalosan bocsánatot a tengeri incidensért, fizessen kártérítést Törökországnak, "azonnal" szolgáltassa vissza a művelet során lefoglalt hajókat, és hozzon létre nemzetközi bizottságot az eset kivizsgálására.

Az ENSZ főtitkára teljes körű nemzetközi vizsgálatot javasolt az ügyben, ám ezt Izrael visszautasította, és helyette saját bizottság létrehozásáról határozott, amelyben két külföldi megfigyelőnek is helyet adna. Törökország azonban ezt nem tartja kielégítő megoldásnak, és szerdán bejelentette, hogy saját vizsgálóbizottságot hoz létre az ügy hátterének feltárására.