Izrael enyhíti a Gázai övezet blokádját

2010.06.20. 19:13 Módosítva: 2010.06.20. 19:14
A polgári lakosság ellátáshoz szükséges áruk nagy többségéz mától beenedi Izrael a Gázai övezetbe. Továbbra sem lehet fegyvereket bevini, vagy olyan anyagot, ami a Hamász hadigépezetét erősíti. Ilyen anyagnak számít például a cement és a sóder is.

Izrael jelentősen enyhít a Gázai övezet blokádján, mostantól nem az övezetbe bevinni engedett árukat sorolja fel, hanem a tiltottakat. Az új listán csak fegyverek és katonai célra használható anyagok szerepelnek majd.

Az izraeli biztonsági kabinet vasárnap hagyta jóvá az új szabályozást. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy mától minden "polgári felhasználásra szolgáló" árucikk szabadon bejuthat majd.

A jeruzsálemi döntés bejelentésével szinte egy időben Washingtonban közölték, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök július 6-án a Fehér Házban találkozik Barack Obama amerikai elnökkel.
Az elmúlt négy évben Izrael csak alapvető humanitárius segélyszállítmányokat engedett be a Hamász radikális iszlamista szervezet által kormányzott palesztin övezetbe.

"Vállaljuk, hogy lehetővé tesszük a Gázai övezet civil lakosságának szánt, polgári felhasználású áruk bevitelét" - jelentette ki a magas rangú kormányzati illetékes. Kivételt csak "a katonai felszerelések és azok az anyagok képeznek majd, amelyek erősíthetik a Hamász háborús gépezetét" - tette hozzá.

Izraeli vezetők mindazonáltal előre leszögezték, hogy a Gázai övezet tengeri blokádját továbbra is fenntartják.

Az izraeli médiumok szerint az új beviteli szabályozás alapján összeállított "feketelista" mintegy 120, katonai célra is felhasználható anyag bevitelét tiltja majd, s köztük olyan építési anyagok is szerepelnek, mint a csövek, a cement és a sóder.

A csütörtökön részlegesen már bejelentett döntés azután született meg, hogy Izraelre hatalmas nemzetközi nyomás nehezedett nagy tiltakozást kiváltó május 31-i akciója miatt, amely során a hadsereg kommandósai nemzetközi vizeken tartóztattak fel egy Gázai övezetbe tartó, több hajóból álló "segélyflottillát", s a vezérhajón kialakult incidensben életét vesztette a flottillát szervező török iszlamista csoport kilenc tagja.  • Hírek
  • Árfolyam