Edina
2 °C
15 °C

Kivégezték Iránban egy szunnita lázadócsoport vezetőjét

2010.06.20. 07:52
Iránban kivégezték vasárnap egy szunnita muzulmán lázadócsoport vezetőjét, akit számos merénylet elkövetésével vádolt Teherán - jelentette az IRNA iráni hírügynökség.

A közlés szerint a teheráni "forradalmi törvényszék" ítéletét végrehajtva, felakasztották Abdolmalek Rigit, a Dzsundallah lázadócsoport vezetőjét, aki felelős a hadsereg és a rendfenntartó erők, illetve polgárok elleni fegyveres támadásokért és gyilkosságokért a délkelet-iráni Szisztán-Beludzsisztán tartományban.

Rigit két társával együtt februárban fogták el. Fivérét, Abdul-Hamid Rigit, egy hónappal ezelőtt végezték ki.

A Dzsundallah az évtized elején alakult beludzs törzsek tagjaiból Irán délkeleti, Pakisztánnal és Afganisztánnal szomszédos vidékén. Harcot folytat a síita vezetésű iráni rendszer ellen. Azt hirdeti, hogy a szunnita beludzs etnikummal szembeni hátrányos megkülönböztetés és más jogtalanságok ellen harcol. Noha a beludzsok három ország - Irán, Pakisztán és Afganisztán - területén élnek szétszórva, a Dzsundallah céljai között nem szerepel az elszakadás Irántól.

Teherán azt állítja róla, hogy kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal, de szakértők szerint nincs erre utaló jel. Az iráni vezetés szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia támogatást nyújt a csoportnak, amit Washington és London cáfol. Teherán úgy véli, a Dzsundallah fegyveresei pakisztáni területen bújnak meg, és onnan indítják rajtaütéseiket iráni célpontok ellen. Ezt az állítást Iszlámábád visszautasítja.

A lázadószervezet az elmúlt években számos merénylettel és emberrablással hívta fel magára a figyelmet. Legutóbb tavaly októberben a délkelet-iráni Szisztán-Beludzsisztán tartományban hajtott végre öngyilkos támadást a Forradalmi Gárda ottani parancsnoksága ellen. A merényletben több mint negyven ember halt meg, köztük 15 forradalmi gárdista.