Tamás
-7 °C
8 °C

Kínába tartó tigriscsont-szállítmányt foglaltak le

2010.06.21. 18:01
Rövid időn belül a harmadik olyan csempészszállítmányt foglalták le indiai vámosok, amik állati testrészeket tartalmaztak. A három razziában elkobzott alapanyagok értéke 148 millió forint. Az állati testrészeket Kínában a hagyományos orvoslásban használták volna fel.

Csaknem 230 ezer dollár (52 millió forint) értékű, Kínába tartó tigriscsontot és egyéb állati testrészt foglaltak le indiai vámosok, rövid időn belül ez volt a harmadik olyan csempészszállítmány, amit minden bizonnyal a hagyományos kínai orvoslásban akartak felhasználni.

Az indiai vámhatóság közleménye szerint tigriscsontokat, koponyákat és összesen 125 kilogrammnyi olyan különleges szarupikkelyt foglaltak le, amely a hangyászokkal távoli rokonságban álló és Indiában védett állatnak számító tobzoskától, más néven pikkelyes hangyásztól származik. "Ezek az állati termékek 10,66 millió rúpiát (52 millió forint) érnek a nemzetközi feketepiacon" - mondta S. Das vámfelügyelő.

A vámosok, akik egy bejelentés alapján találtak rá a csempészárura, további két illegális szállítmányt is lefoglaltak a múlt héten az ország keleti részén lévő Guvahati nemzetközi repülőterén. A három razziában elkobzott áruk teljes értéke 660 ezer dollár (148 millió forint). Az orvvadászok évente átlagosan 30 tigrist gyilkolnak meg az indiai rezervátumokban, jellemzően azért, hogy kielégítsék a hagyományos kínai orvoslás igényét az olyan állati testrészek iránt, mint a nagymacskák bundája, karmai és csontjai.

2008-ban az indiai miniszterelnök, Manmohan Szing egy nemzeti vadvédelmi bűnmegelőzési hivatalt állított fel azzal a céllal, hogy rendőrségi szakértők, környezetvédelmi szervezetek és vámosok bevonásával számolja fel a kiépített orvvadász-hálózatot. A tigrisek vadászata világszerte illegálisnak számít. A nagymacskák testrészeivel való kereskedelmet pedig a Washingtoni egyezmény (CITES) tiltja, amelyet 167 ország, köztük India is elfogadott.

A WWF adatai szerint ma nagyjából 1400 tigris él szabadon az indiai vadonban. 2009 augusztusában egy indiai küldöttség érkezett Pekingbe, hogy Kína együttműködését kérje a tigris testrészekkel való csempészet felszámolásához, de azóta sem született megállapodás az ügyben.